Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi smatra da Kosovo ispunjava sve uslove Evropske unije za prihvat zatvorenika iz Danske i sam sporazum vidi kao priznanje.

"Sigurno da će Kosovo ima dobit od toga. Tome je prethodio jedan dug proces zahtjeva danskih vlasti da se zatvorenici prebace ovde i da tu izdržavaju kaznu. To je i jedan vid priznanja za Kosovo zato što ima kapacitete, i kadrovske i smještajne kapacitete u Gnjilanu, koji su urađeni po standardima Evropske unije”, kaže Ibishi.

Međutim, navodi i da postoje problemi, a oni se tiču zatvorenika osuđenih na duže, odnosno doživotne kazne.

“To će biti malo problem kako će se sa tim zatvorenicima postupati. Vjerovatno da postoji ograničen rok za njihov smještaj ovdje i da će se taj rok produžavati, pogotovo ako su osuđeni za terorističke akte i na doživotne kazne”, kaže ovaj stručnjak za bezbjenost.

Kao drugi problem navodi jezičke barijere.

"To su mahom strani zatvorenici. Nisu samo danski, i nisu sa tih govornih područja, nego su to mahom emigranti”, kaže Ibishi.

On odbacuje kritike da uslovi u kosovskim zatvorima nisu adekvatni i navodi da Kosovo ispunjava sve uslove Evropske unije u tom pogledu.

“To je pravilnik o zatvorima Evropske unije i to je do skoro bilo pod nadzorom Evropske unije. Mislim da imamo kapacitete i kadrovske i smještajne, ali i po pitanju tužilaštva i sudstva, tako da mislim da ispunjavamo sve te uslove koji su urađeni po regulativi Evropske unije za zatvore u Evropi”, navodi Ibishi.

Izvor: Kosovo Online