Ocjena analitičara

Ocjenjujući efekte posjete Turskoj premijera Kosova Albina Kurtija, analitičari ističu da bi jedna od mogućih poruka mogla da bude i pokušaj predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da od zemalja Zapada preuzme posredovanje u smirivanju tenzija između Kosova i Srbije, prenosi RTV Dukađini.

Analitičari smatraju da je posjeta Kurtija Turskoj veoma važna, posebno u oblasti bezbjednosti i odbrane.

„Posjeta Turskoj je uvek važna zbog uloge Turske u Natou, a poruka koju smo juče čuli od predsjednika Erdoğana bila je za deeskalaciju u odnosu sa Srbijom, tako da je u okviru već poznate diplomatske konvencije, možda predsjednik preuzeo zadatak od zapadnih partnera da realizuju ovu vrstu komunikacije ili pritiska“, rekao je profesor Milazim Krasniqi.

Analitičar Fidan Ukaj ocjenio je da bez obzira na razmimoilaženja Turske i zemalja Zapada, Kosovo treba da njeguje dobre odnose sa tom zemljom.

„Bez obzira na razmimoilaženja i razlike koje Turska može imati sa pojedinim zapadnim zemljama, mislim da Kosovo treba da održava i neguje dobre odnose sa Turskom, jer je ona zemlja Natoa i takođe je jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova“, rekao je Ukaj.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini