Ne obračunavati se preko medija

Analitičar Gazmir Raci prokomentarisao je to što predsjednica Kosova Vjosa Osmani nije bila obavještena o pismu koje je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz uputila Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i ukazao da Vlada Kosova i Predsjedništvo treba da sarađuju kada je riječ o tako važnim pitanjima od vitalnog interesa, prenosi Ekonomija onlajn.

"Po mom mišljenju takve stvari ne treba riješavati u javnosti. Pošto je predsjednica bila na Kosovu, trebalo je da pozove ministra spoljnih poslova, obojica čine diplomatiju, oni vode spoljnu diplomatiju. Ministarka spoljnih poslova je iz njene stranke, zajedno su se takmičili na posljednjim nacionalnim izborima i ona se prvo razjasnila sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gërvallom-Schwarz, ali prije svega kažem da je dobro za demokratiju kada postoje i takve rasprave o pitanju nacionalnih interesa", rekao je Raci.

Smatra da je pitanje slanja pisma Parlamentrnoj skupštini trebalo da se rješava na zajedničkom sastanku Vlade i Predsjedništva, a ne da se vodi diskusija posredstvom medija.

Primjećuje da je Osmani iznela svoj stav, ali da se isto očekuje i od Gërvalle-Schwarz i Kurtija.

Raci ističe da predsjednica Osmani ne treba da se vraća u političku partiju i bavi se kampanjom, ukazujući da ima još dvije godine mandata te da bi trebalo da se posveti svojim nadležnostima, a ne izbornom procesu.

Ocjenjuje da LDK u ovom trenutku ne bi pristala da napravi koaliciju sa Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online