Dovođenjem svojih ljudi želi da ga zauzme

Bivši predsjednik Apelacionog suda Hasan Shala rekao je da izjave koje daje premijer Albin Kurti predstavljaju miješanje u pravosudni sistem, prenosi Dukađini.

Shala je ukazao na slučaj Envera Sekiraqe, koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo policajca Trijumfa Rize, a koji je bio u bjekstvu pet godina, i navodi da se ceo sistem ne može generalizovati za greške pojedinaca.

"Intervencija je kada premijer otvori sjednicu Vlade i priča kako radi pravosudni sistem. Sa Sekiraqom sistem nije zakazao, bilo je propusta sudije i porote, a tu odluku je popravio Apelacioni sud. Sudski savjet je preduzeo disciplinske mjere protiv sudije. Pravosuđe je postupilo, ako nije postupila žalba i sudsko vijeće, onda je nešto drugo. Naš pravosudni sistem u regionu je najbolji", rekao je Shala.

Kaže da Kurti pokušava da uzme pravosudni sistem pod svoje.

"Kurti želi da zauzme pravosudni sistem dovođenjem svojih ljudi. Imamo otvoreno miješanje ove vlasti, kada su doneli zakon o državnim funkcionerima, o platama, zakona o tužilačkom savjetu, ustavni zakon je našao miješanje u pravosudni sistem", dodao je Shala.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini