Njihova nadležnost

Predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Nedžat Ugljanin rekao je da je ovo tijelo uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti po pitanju otvaranja mosta na Ibru. Prema njegovim riječima, sada je na centralnom nivou da nastavi dalje.

Ugljanin je rekao novinarima da od resornih ministarstava nisu dobili odgovor od donošenja odluke u Skupštini opštine u aprilu 2023. godine da se taj most otvori za saobraćaj vozila.

„Nismo dobili nikakav dopis ni od Ministarstva unutrašnjih poslova, ni od Ministarstva lokalne samouprave. Problem otvaranja mosta je međunarodna zajednica jer je prisutna na mostu. To su nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade kroz dijalog sa međunarodnom zajednicom, ali mi kao Skupština ne možemo i nemamo pravo da raspravljamo o ovim pitanjima nakon što smo doneli odluku, moraju se preduzeti konkretni koraci od strane Vlade“, izjavio je on.

Zamjenik predsjednika Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Skender Sadiku, nazvao je nelogičnim to što most na Ibru i dalje ostaje zatvoren za vozila.

On je saopštio da je Skupština opštine izrazila slobodnu volju da grad otvori za sve. Prema njegovim riječima, otvaranje mosta žele i srpski predstavnici.

Međutim, KFOR je pozvao da se svaka odluka u vezi sa glavnim mostom preko rijeke Ibar donese u okviru dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

„Kfor nastavlja da sprovodi mandat Ujedinjenih nacija da garantuje bezbjedno okruženje za sve stanovnike Kosova, u svakom trenutku, na nepristrasan način, uključujući prisustvo na mostu u Mitrovici i patrole u okolini“, saopštio je KFOR u odgovor Radiju Slobodna Evropa.

Karabinjeri KFOR-a su stalno prisutni na ovom mostu.