Podrška

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan najavio je nakon sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem da će Ankara nastaviti da pruža Kosovu podršku na svim poljima, ali i podvukao da je važno obezbjediti konkretan napredak u smanjenju tenzija između Kosova i Srbije.

Predsjednik Erdoğan je na sastanku rekao da je fokus na povećanju obima trgovine između Turske i Kosova, koji je blizu 750 miliona dolara, na preko milijardu dolara i da postoji potencijal za razvoj odnosa u mnogim oblastima, posebno u odbrambenoj industriji, navodi se u saopštenju kabineta šefa turske države.

Erdoğan je, takođe, izjavio da će Turska nastaviti da podržava Kosovo u svim oblastima.

Predsjednik Erdoğan je rekao da se od Kosova očekuju koraci, posebno u oblasti borbe protiv terorizma.

"Istakao je da je smanjenje tenzija između Kosova i Srbije dobrodošlo, kao i da je važno napraviti konkretan napredak po ovom pitanju", dodaje se u saopštenju,

Naglasio je i da je potreban međunarodni pritisak na Izrael da se okončaju masakri koje je Izrael izvršio u Gazi.

Naveo je i da treba podržati rješenje dvije države i dati aktivnu podršku Palestini.

Nakon sastanka sa Erdoğanom, premijer Albin Kurti je na platformi „X“ napisao da je razgovorano o novim mogućnostima ekonomske i odbrambene saradnje.

„Danas me je u Ankari primio predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima i novim mogućnostima ekonomske i odbrambene saradnje. U ponedjeljak će biti održan prvi ekonomski forum za biznise sa Kosova i Turske, koji nudi šansu za produbljivanje veza i promovisanje investicija“, napisao je Kurti.

Kancelarija premijera je saopštila da je Kurti izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku Turske u svim fazama izgradnje i razvoja Kosova, kao i zahvalnost za podršku Turske za članstvo Kosova u Natou i za glasanje turskih poslanika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope 16. aprila ove godine i stav Vlade Turske u Komitetu ministara ove organizacije.

Izvor: Kosovo Online