Poslanik PDK

Poslanik PDK Hisen Berisha kaže da je na sastanku predsjednika te stranke sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem trebalo da se odredi datum izbora, kao uslov za glasanje o međunarodnim sporazumima, ali da ih je on prevario, piše Gazeta blic.

„Večera je bila isključivo u cilju spasavanja Kosova određivanjem datuma izbora, uslov je bio glasanje za međunarodne sporazume. Sumnjao sam u Albina Kurtija i očekivao sam da će nas prevariti, tako da sada ne postoji mogućnost raspisivanja izbora. Zašto raspuštanje Skupštine, a ne ostavka Vlade? Kurti mora da izađe i kaže da podnosi ostavku, a on to ne radi”, kaže Berisha.

Berisha navodi da su krive i druge opozicione stranke jer nisu podržale PDK u zahtjevu za raspuštanje Skupštine.

“Sada to više ne može da se desi. Razjedinjenost opozicije je dovela dovdje, čak ni ujedinjenje opozicije, bez podrške većine, ne može da odvede zemlju na izbore jer nemamo dovoljan broj”, naglašava on.

Ističe da su druge dvije opozicione stranke, LDK i AAK, spremne da kalkulišu kako bi zadržale Kurtija na vlasti i ojačele svoju poziciju.

“Formula dvije opozicione stranke je usaglašena da zadrže Kurtija na vlasti i ojačaju svoju poziciju. Pričaju i kalkulišu bez jezika Ustava. Ova država nije anarhija, ona ima Ustav. Kalkulacije LDK i AAK bile su dovoljne da daju šansu za politički spas Albinu Kurtiju“, ističe Berisha.

Negira da postoji mogućnost koalicije sa Samoopredjeljenjem.

“Apsolutno nema koalicije, nema koalicionog sporazuma. To su dvije stranke koje su dijametralno suprotne, bilo u pogledu programa, imovine, poreza i kreiranja politike”, izjavio je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic