Sjever Kosova

Nedžad Ugljanin podcrtao je u razgovoru za KoSSev a uoči održavanja sjednice, da otvaranja mosta nije jedna od tački na dnevnom redu, te je objasnio da samo postoji mogućnost da će neko od odbonika zatražiti da se o ovom pitanju razgovara.

Međutim, on je izrazio svoje lično očekivanje, da se rasprava o ovoj temi možda i neće desiti.

Dok Policija Kosova najavljuje moguće otvaranje glavnog mosta na Ibru, a Evropska unija ponavlja da se to treba rješavati u okviru dijaloga u Briselu, uz podsjećanje na prethodno postignute sporazume, kako je izvestio RSE, stiže najava da će se o ovom pitanju najverovatnije ponovo raspravljati – na sutrašnjoj sjednici lokalne skupštine, koja je i ekspresno zatražila da se most otvori neposredno po svom formiranju prošle godine.

Predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, potvrdio je za RSE da se očekuje da će se na sutrašnjoj sjednici pod tačkom „razno“ pokrenuti pitanje sprovođenja odluke o otvaranju glavnog mosta na Ibru.

Kazao je i da će se razmatrati „bezbjednosna situacija za otvaranje mosta“, koji od 1999. godine dijeli Mitrovicu na južni, većinski albanski i sjeverni, većinski srpski dio.

Odluka o otvaranju mosta doneta je upravo u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica aprila 2023. i bila je među prvim usvojenim odlukama novoformirane Skupštine Opštine Sjeverna Mitrovica tek nekoliko dana od dolaska četvorice albanskih gradonačelnika na vlast u četiri opštine na sjeveru, preko izbora koje su Srbi bojkotovali.

Nakon usvajanja, odluka je prosljeđena ministarstvima administracije lokalne samouprave i unutrašnjih poslova „radi daljeg odlučivanja“, dok su istovremeno sa Zapada stizale poruke da je mosta na Ibru pitanje za dijalog u Briselu.

Ugljanin u izjavi za RSE kaže da većina odbornika u ovom trenutku nije za „podizanje tenzija“ iako su prošle godine podržali odluku o otvaranju glavnog mosta za saobraćaj.

„Tenzije su već velike…To više ne zavisi od Skupštine opštine, zavisi od bezbjednosnih organa kako će se djelovati“, rekao je Ugljanin.

Dodao je da je važno da se stvori „klima mira i tolerancije“ jer građani Sjeverne Mitrovice iz svih zajednica „godinama žive pod tenzijama“.

Da će se glavni most na Ibru uskoro otvoriti, gostujući u emisiji na Teve1, kazao je zamjenik komandira Policije Kosova za region sjever, Veton Elshani. Štaviše, ne samo što je to najavio policijski zvaničnik, već je kazao da on i njegovi nadređeni razmatraju način na koji će to da se uradi.

Sa druge strane, iz Evropske unije su u odgovoru za KoSSev pozvali sve da se uzdrže od „bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost na terenu“.

Podsjetili su da je otvaranje mosta u Mitrovici predmet ne jednog, već dva Sporazuma iz Brisela koje su strane potpisale 2015. i 2016. uz njihovu podršku, te poručili da se sva pitanja u vezi sa mostom moraju rješavati na istoj adresi.

Najava otvaranja mosta naišla je na kritiku Srpske liste koja je navela da se tome protivi, ali i da do otvaranja ne može doći bez saglasnosti Srba sa sjevera.

Izvor: RSE/KoSSev