Primjena dogovorenog

Politički analitičar iz Prištine Afrim Hoti ocijenio je da Kosovo ne treba da očekuje veću podršku Njemačke, ali i drugih članica EU sve dok zvanična Priština ne dokaže svoju kredibilnost i ostvari punu primjenu svega što je dogovoreno sa EU, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

“U slučaju Kosova i članstva u Savjetu Evrope bila je konfuzna situacija, a zabuna je nastala zbog neispunjavanja obaveze ni od strane Kosova ni Srbije. Imajući u vidu ovaj razvoj događaja, bilo je zaista teško ne samo Njemačkoj, već i drugim zemljama da proguraju i sprovedu zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope. To, naravno, ne znači da Njemačka ne podržava tu ideju. Oni su samo obustavili proces dok Kosovo ne ispuni svoje međunarodne obaveze”, izjavio je Hoti za Kosovo Online.

Upitan da li je moguće da zvaničan Berlin promjeni svoj odnos prema Prištini Hoti kaže da je to ipak nemoguće da se dogodi.

“To je definitivno nemoguće zato što je Njemačka harmonizovala poziciju zajedno sa drugim zemljama EU. Zato ne vidim takvu mogućnost. Možda bismo mogli da očekujemo veću podršku Njemačke, ali ta pozicija će usljediti tek kada Kosovo dokaže kredibilnost i ostvari punu primjenu dogovorenog”, kazao je Hoti.

Komentarišući tvrdnju novinara “Frankfurter Allgemeine Zeitunga" Mihaela Martensa da je Njemačka prednjačila u donošenju Rezolucije o Srebrenici, a da nije učinilo ništa da Kosovo uđe u Savjet Evrope zbog podjela unutar vrha njemačke administracije, Hoti naglašava da Njemačka ima istovetne stavove po oba pitanja.

“Uloga Njemačke u Rezoluciji o Srebrenici kao i članstvu Kosova je veoma snažno. Naravno, zavisi od političke agente i priroriteta. U ovom slučaju i Njemačka i druge države su podržale ideju o toj rezoluciji”, naglasio je Hoti.

On je dodao da se po istom principu treba tumačiti i razloge zbog kojih Kosovo nije postalo članica Savjeta Evrope.

“To nije samo stav Njemačke, to je i stav drugih zemalja. Sve zemlje pritiskaju institucije Kosova da sada ispune međunarodne obaveze, konkretno dinamiziraju procese za stvaranje opština sa srpskom većinom”, zaključio je Hoti.