Potencijal za nemire smanjen

Zamjenik u Ministarstvu administracije i lokalne samouprave Arber Vokrri kaže da će se ovog ljeta otvoriti most Ibru koji spaja Sjevernu i Južnu Mitrovicu i da EU i druge međunarodne organizacije treba da nauče da upravljanje opštinskim pitanjima na Kosovu pripada njihovim institucijama.

Vokrri kaže da nema tačnog datuma, ali prema njegovim riječima nema razloga da se čeka jesen.

"Nisam siguran u tačno vrijeme, naravno o tome se više puta razgovaralo između institucija naše države i postoji razlog zašto odluka o njenom sprovođenju nije odložena nakon što je Skupština opštine Sjeverna Mitrovic glasala. Dakle, razlog je jednostavno bio da se ne žuri, da se ne čini da se pokušava da se isprovocira situacija, ali s vremenom se jasno primjećuje da je potencijal za nemire smanjen. Mislim prije jeseni, odnosno preko ljeta. Međutim, nemamo tačan datum. Mislim da uopšte ne treba čekati jesen“, rekao je on.

Dodao je rekao da Evropsku uniju i međunarodne organizacije treba naučiti da upravljanje opštinskim pitanjima pripada institucijama Kosova.

"Razmišljam slično kao i zamjenik direktora policije sjevernog regiona Veton Elshani, tako da je samo pitanje vremena i kažem da EU i druge međunarodne organizacije treba da nauče da upravljanje opštinskim pitanjima na Kosovu pripada svojim institucijama, to neće biti dio diskusija ili debata sa drugim zemljama, čak ni sa Srbijom“, izjavio je on.

Vokrri je rekao da su građani na skeveru zainteresovani za suživot i organski povezivanje grada kako bi se slobodno kretali sa obke strane mosta.

"Opšte je mišljenje da EU i druga međunarodna tijela prisutna na Kosovu treba poučiti da su građani Kosova zainteresovani za suživot i da je to pravo svih građana, tako da nije rezervisano samo za jednu etničku grupu, već podjeljenom gradu Mitrovici je potrebno da, čak i ako ostane administrativno podjeljen na dva dijela, bude organski povezan kako bi građani mogli slobodno da se kreću sa obje strane mosta“, istakao je Vokrri.