Krađe identiteta i legitimacija

Vlasti na Kosovu uhapsile su sedam osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo krađe identiteta i legitimacija.

Oni se, kako je saopštilo Osnovno tužilaštvo u Prištini, sumnjiče da su na Telegramu upravljali sada već zatvorenom grupom AlbKings u kojoj su se dijelile intimne fotografije različitih ljudi, njihovi kontakt brojevi, foto montaže i intimni video zapisi.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Zejnulah Gaši (Zejnullah Gashi) je na konferenciji za medije rekao da se istrage nastavljaju i da postoji realna mogućnost da će se broj uhapšenih povećati.

On je rekao da su tužilaštvo i policija, zahvaljujući bliskoj saradnji sa građanima Kosova, uspjeli da počinioce uhapse u kratkom roku.

"Meta slučaja bili su građani Kosova, čime je teško narušen njihov lični i moralni integritet, distribucijom intimnih fotografija i video snimaka, što je stvorilo neizvjesnost među građanima", kazao je.

U međuvremenu, tužiteljka na ovom slučaju, Ereza Bajrami-Kastrati, rekla je da je slučaj otvoren početkom 2024, nakon objave u medijima o aktivnostima te grupe koja je imala veliki broj sljedbenika.

Kazala je da je 16. aprila uhapšen jedan od administratora AlbKingsa zbog sumnje da je počinio krivično djelo krađe identiteta i legitimacija.

Dana 23. aprila uhapšena je i žena koja se takođe sumnjiči da je bila jedna od administratorki grupe. Ona je, kao i ostale osobe, u pritvoru.

Bajrami-Kastrati je rekla da je 23. aprila uhapšen i glavni administrator i osnivač skupine.