Učesnik u donošenju odluka

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Nuredin Ibishi smatra da će status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a, koji je Kosovo juče dobilo, doprinjeti članstvu Kosova u Alijansi, tako što bi ono u dogledno vrijeme postalo član Partnerstva za mir.

“Kosovo ovim unapređenjem u hijerarhiji u PS NATO-a, postaje tesni učesnik u donošenju odluka. Na sve dokumente Parlamentarne skupštine NATO-a može da daje amandmane i komentare. To je do sada moglo preko neke druge delegacije, a sada će to moći neposredno da radi. Učešće kosovskih skupštinskih odbora biće doprinos miru ne samo na Kosovu, nego i na Balkanu”, kaže Ibishi za Kosovo Online.

On podsjeća da Bezbednosne snage Kosova trenutno prolaze kroz desetogodišnji plan transformacije koji traje do 2028. godine i da postoje zahtjevi predsjednice, premijera i ministra odbrane da Kosovo postane deo Partnerstva za mir što prije.

“Kada se taj plan razvoja završi, a možda i prije toga, mislim da će se dati mogućnost da Kosovo, osim učešća u Jadranskoj povelji, bude i u Partnerstvu za mir, prije punog članstva u NATO”, navodi Ibishi.

Parlamentarna skupština NATO-a juče je pozitivno glasala o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije.