Trenutno nema naznaka

Politički stručnjaci smatraju da vanrednih izbora neće biti nakon što je Alijansa za budućnost Kosova odbila prijedlog predsjednika PDK Memljija Krasniqija, koji je zatražio koordinaciju opozicije oko raspuštanja Skupštine i novih izbora. Pošto je i LDK dao približan odgovor, Samoopredjeljenje je potvrdilo da su vanredni izbori uslovljeni dogovorom sve tri opozicione stranke, piše Koha.

Predsjednik poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, rekao je da je poziv PDK za međuopozicionu koordinaciju pozdravljen, ali stranka kojoj pripada ne pomera se sa svog stava.

"Mi ćemo kao stranka ipak dati zvaničan odgovor. Naš stav je da ova Vlada treba da okonča svoj mandat ostavkom, ili prijedlogom za njeno razriješenje, koji je predložila AAK”, izjavio je Tahiri.

Politički stručnjaci ocjenjuju da pojačane rasprave političkih partija za prijevremene izbore vode samo za političku potrošnju. Prema njihovim riječima, vanredni izbori ne odgovaraju nijednoj političkoj partiji, s obzirom da je do redovnih ostalo još nekoliko mjeseci.

Basri Muja, profesor političkih nauka, kaže da niko od aktera nije iskren u svojim zahtjevima.

"To je više igra riječi među strankama, ali ni od jedne ne vidim neku veliku političku volju, jer u stvari ne vidim razloge ni koristi za svaku od njih, ni u opozicionim strankama, ni u u vladajućoj partiji koja dobro stoji i koja može mirno da dočeka redovne izbore krajem ove ili početkom naredne godine“, rekao je Muja.

Sociolog i politički analitičar Artan Muhaxhiri ocjenjuje da postoje samo dvije okolnosti koje mogu da pošalju zemlju na izbore - konsolidovana opozicija i snažan međunarodni pritisak na Vladu. Ali on je skeptičan prema oba.

"Trenutno nema naznaka jer je opozicija neorganizovana, nije usaglašena i međunarodni pritisak nije dovoljno veliki da natera Kurtija da podnese ostavku", rekao je Muhaxhiri.

Muja kaže da dvije opozicione stranke strahuju od prijevremenih izbora.

"Ovaj zahtjev se postavlja kada ne žele izbore. Apsolutno od ove činjenice sam krenuo i došao do zaključka da zaista opozicione stranke, posebno LDK i AAK, nisu spremne da izađu na izbore, jer je jasno da im ankete ne idu u korist", rekao je on.

PDK, pak, ima za cilj da raspusti Skupštinu najkasnije do kraja maja, kako bi izbori mogli biti održani krajem juna ili početkom jula. Muhaxhiri ne izražava očekivanje da će Skupština biti raspuštena sljedeće nedjelje.

"Takav pokušaj ne bi trebalo da bude učinjen bez dobijanja garancije premijera Kurtija da će dati uputstva poslanicima Samoopredjeljenja da glasaju za tako nešto. Dakle, ako se to ne postigne, bilo dogovorom za buduću koaliciju ili iz bilo kog drugog razloga, onda će sve biti bezuspješno i imaćemo dalje jačanje Kurtija u odnosu na oslabljenu opoziciju", naglasio je on.

PDK je, međutim, saopštio da neće zaustaviti svoje napore za postizanje međustranačke koordinacije za raspuštanje Skupštine najkasnije u četvrtak.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore