Stres i anksioznost

Mogući povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću zabrinuo je lidere evropskih zemalja, ali i Kosovo, prije svega zbog divlje i nagle promjene politike bivšeg američkog predsjednika, izjavio je premijer Aljbin Kurti.

Govoreći na marginama događaja u ODI Institutu za globalne poslove u Londonu, Kurti je rekao da je malo vjerovatno da će se dugoročna podrška SAD prema Kosovu promijeniti, ali da "povratkom Trumpa postoji određeni stres i anksioznost širom kontinenta, a ni na Kosovu nije drugačije“.

"Pitanje nije bilo u tome da bi se moglo nešto loše desiti, već se više radi o brizi oko nečeg nepoznatog. Jednostavno rečeno: Šta će SAD da urade i kako će razmišljati, i kako određena vanredna situacija može da otme cijelu agendu, to je ono o čemu ljudi najviše brinu“, rekao je Kurti.

On je ovu temu pomenuo i u intervjuu koji je dao za portal "Semafor" gdje je priznao da ima loše odnose sa Richardom Grenellom, Trumpovim bivšim izaslanikom za mirovne pregovore između Kosova i Srbije. On je dodao da će biti "izazovno" ako Grenell u mogućoj novoj administraciji obezbijedi visok položaj u spoljnoj politici ili nacionalnoj bezbjednosti.