Ministar finansija

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati izjavio je da će novac zaplenjen u akciji policije na sjeveru Kosova poslužiti kao dokazni postupak.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao da po pitanju akcije, postoji osnovana sumnja da su se neke finansijske djelatnosti odvijale bez licence.

"Novac koji je oduzet pripada sudskom procesu. Vjerujem da će završiti kao dokaz, dok će sud kasnije odrediti kanal kojim će otići novac", rekao je Murati.

Kako je naveo, svaki postupak zasnovan je na zakanotosti „i u cilju sprovođenja zakonitosti na cijeloj teritoriji Kosova“.

Podsjetimo, policija je pretresla ekspoziture Poštanske štedionice u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, da bi kasnije saopštila da je tom prilikom zatvoreno šest jedinica BPŠ na sjeveru Kosova.

Na pitanje zašto se na zatvaranje ilegalnih struktura čekalo tri godine od početka mandata ove vlade, Murati je rekao da je pitanje zašto je to dozvoljeno od 2018. godine.

"Pitanje je zašto je od 2018. dozvoljeno da one funkcionišu, to je pitanje za one koji su tada bilo na vlasti, za CBK, policiju takođe. Bili smo spremni na dogovor. CBK je dala dovoljno vremena za prilagođavanje", rekao je Murati.

Kako je naveo, dosad nije bilo poznato gde odlazi novac koji šalje Srbija.

"Ako posjetite opštine na sjeveru taj novac nije uložen tu, odlazio je na neku drugu stranu. Mi smo predložili nekoliko prijedloga. Svi mogu da otvore račune, ali Beograd želi da nastavi stari način rada kako bi nastavio finansiranje ilegalnih struktura", dodao je Murati.

Izvor: Kosovo Online