Predsjednik Nisma

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj kazao je da je Vlada Kosova koju predvodi premijer Albin Kurti zaboravila na nedovršene projekte prethodnih vlada, što je kritikovala dok je bila u opoziciji dodajući da tokom tri godine ni u jednom sektoru nije bilo poboljšanja, te da je stvorena administracija za održavanje siromaštva, prenosi Ekonomija onlajn.

"Za vrijeme ove vlade nijedan sektor u zemlji nije imao poboljšanja. Ova vlast je dijelila novac porodicama u nevolji, a da to nije uticalo na poboljšanje situacije. Naša vlast se na neki način pretvorila u neku vrstu računovodstva raspodjele novca, a novac ima vrijednost kada se udvostruči, a udvostruči se kada se uloži. Nažalost, desilo se da sada imamo neku vrstu administracije za održavanje siromaštva i ništa više", rekao je Limaj.

Istakao je da je situacija u ekonomiji na Kosovu alarmantna i da nema klime za razvoj biznisa.

To je, kaže, zbog činjenice da vlada nije ni donela odluku da služi preduzećima.

"Zemlja je u ovakvom stanju zbog činjenice da vlast u zemlji sumnja u samo postojanje svoje države", kazao je Limaj, i dodao da ekonomska situacija na Kosovu nikada nije bila gora.

Dodao je da nikada poslovna klima na Kosovu nije bila neprikladnija za poslovanje.

"Većina ozbiljnih firmi odlazi i ulaže u zemlje regiona i van regiona, stotine miliona dolara i eura napuštaju Kosovo. Ovo je alarmantna situacija jer na Kosovu nema poslovne klime. Poslovna klima na Kosovu je dinamična, kada je vlada dinamična, kada ulaže, kada otvara projekte, kada otvara radna mjesta, kada donosi važne odluke", kazao je Limaj.

Izrazio je zabrinutost i zbog odlaska radne snage sa Kosova navodeći da ako se ista situacija nastavi, ekonomski razvoj će biti potpuno zaustavljen.

"Bez radne snage nema dinamike, nema razvoja, nema novih mogućnosti, a to je jedna od stvari koja se dešava ovoj vlasti, koja nije ni preduzela preventivne mjere, ne brine šta se dešava. Ako pitate, kažu da smo sada bolji nego što smo bili ranije. Pričaju kao u vrijeme Envera Hoxhe, pričaju o ciframa koje su potpuno nesaglasne sa realnošću i to pokazuje njihov pristup stanju problema sa kojim se zemlja danas suočava, oni su ravnodušni, štaviše, oni predstavljaju lažnu sliku o svemu što se dešava na Kosovu", rekao je Limaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online