Hajde da udružimo snage

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, izjavila je da je Miloševićev režim, koji je izvršio genocid na Kosovu, silovao oko 20.000 žena na Kosovu.

Osmani je pozvana na debatu u Bugarskoj koju je održala bivša državna sekretarka Hillary Clinton. Ovaj specijalni sastanak Clintonove globalne inicijative (CGI) okupio je lidere iz javnog i privatnog sektora kako bi se pozabavili preprekama za napredak žena.

Osmani je rekla da je, uprkos stigmi, Kosovo uspjelo da izgradi sistem podrške koji osnažuje žene.

„Toliko je važno da one nisu samo preživjele, već su postale preživeli koji napreduju i napredovali su ne samo u zemlji, već dijele primjer kako napreduju, pretvarajući bol u snagu širom svijeta“, naglasila je Osmani.

Ona je rekla da se na ovom samitu Kosovo pozabavilo klimatskom bezbjednošću, jer su žene i djevojke najviše pogođene. Osmani je istakla da je mir preduslov za napredak.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, izrazila je zahvalnost za ono što je Clintonova uradila za Kosovo.

„Dopustite mi da iskoristim ovaj trenutak i izrazim zahvalnost naroda Kosova vama, predsjedniče Clinton, i cijelom američkom narodu što ste narodu Kosova omogućili slobodu, mir i demokratiju“, naglasila je ona, prenosi RTKlive.

Predsjednica je istakla da "bez toga nikada ne bismo mogli da govorimo o ekonomskom prosperitetu ili ravnopravnosti, niti bismo imali priliku da se za to borimo".

„Zato, hajde da udružimo snage da pomognemo svima onima širom svijeta kojima je sada potrebna ruka pomoći. Kosovo je sada napredna demokratija, napredna ekonomija i svedočanstvo šta demokratije mogu da postignu kada se zajedno ujedine protiv tiranije i genocidnih režima“, naglasila je Osmani.

Clintonova je rekla da predsjednica Osmani pomaže da se Kosovo vodi napred i da zaista predstavlja mogućnosti koje mogu da iskoriste žene koje nisu samo dobro pripremljene i spremne, već i u kontekstu u kojem su njihove pozicije prepoznate.