Nekadašnji premijer

Nekadašnji premijer Kosova Isa Mustafa smatra da je prijedlog Vlade Kosova da se Ustavnom sudu uputi na razmatranje nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji ranije nije usaglašen u procesu dijaloga, paradoksalan i neozbiljan, prenosi Albanian post.

Mustafa podsjeća da Njemačka, Francuska i Italija traže od Vlade Kosova da Ustavnom sudu uputi nacrt statuta Zajednice, koji je produkt Briselskog i Ohridskog sporazuma (usaglašenog 27. februara i 18. marta), što je po njegovoj ocjeni "teritorijalna politička autonomija".

"Međunarodna zajednica sada traži Zajednicu po Briselskom i Ohridskom sporazumu iz 2023. godine. To je teritorijalna politička autonomija u opštinama u kojima su Srbi većina. Dakle, nema ništa zajedničko sa onim iz 2013. i dokumentom iz 2015", kaže Mustafa za Albanian post.

Mustafa, između ostalog, tvrdi da se na Ustavni sud mogu prosleđivati samo dokumenti koje je Vlada prethodno odobrila, a koji prvo moraju biti izvedeni "iz dogovora strana u procesu dijaloga".

Što se tiče transformacije premijera Albina Kurtija iz najvećeg protivnika u prvog koji predlaže da se nacrt statuta Zajednice uputi Ustavnom sudu, prema Mustafinim riječima, to jasno govori o lažnom i opasnom karakteru aktuelnu vlasti.

"Samoopredjeljenje se suprotstavilo 'Zajednici' neviđenim nasiljem i sada nudi srpsku autonomiju jer Zajednica (Srpska zajednica) jasno govori o lažnom i opasnom karakteru vlasti koja je građanima prodata kao vlada nade", kazao je.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post