Naivna očekivanja

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj smatra da je neuključivanje pitanja Kosova na sastanak Komiteta ministara spoljnih poslova Savjeta Evrope bilo očekivano i da se o članstvu ne može ni razmišljati prije nego što Kosovo ispuni uslov međunarodne zajednice i pošalje nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu.

"Postojale su dvije opcije, ili da se pošalje i da bude na dnevnom redu, ili da se ne pošalje i da ne bude. Najradikalnija opcija je bila da bude na dnevnom redu, a da nema glasova", rekao je Palokaj.

Smatra da je naivno od vlasti da, poslije svih javnih i ličnih komunikacija oko uslova zemalja EU u vezi sa ZSO, misle da će se predomisliti i da će Kosovo biti uključeno na dnevni red.

On je napomenuo i da je pismo ministarice spoljnih poslova Kosova Donike Gervalle upućeno na pogrešnu adresu. jer je upućeno predsjednici Parlamentarne skupštine SE, tijela koje je već sprovelo proceduru i nije imalo uticaja na ministre zemalja članica.

Palokaj je rekao da su čak i izjave da bi moglo biti vanrednih sastanaka "koraci za relativizaciju neuspjeha". Prema njegovim riječima, ovaj neuspjeh pripada Kosovu, ali prije svega Njemačkoj.

Komitetu ministara veoma je, kako kaže, teško da ima vanredni sastanak o pitanju Kosova. Osim komplikovanih procedura, on je rekao da mogućnost vanrednog sastanka može biti samo ako Kosovo iznese nacrt pred Ustavni sud ili ako moćne države kažu da su pogrešile.

"Ovo je pomalo naivno očekivanje", rekao je on.