Bivši diplomata

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi smatra da je diplomatija Kosova na najnižem mogućem nivou od devedesetih godina, ističući da je krajnje amaterski potez to što je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz poslala pismo, sa sve pravopisnim greškama, PSSE u kojem saopštava da Kosovo namjerava da prosledi Ustavnom sudu nacrt statuta ZSO 'inspirisan' modelom fondacije Fridrih Ebert.

Selimi je na društvenoj mreži "X" naveo da je Fondacija Fridrih Ebert ponudila model ZSO u januaru 2023, ali da ga je tada Vlada Kosova ignorisala i insistirala da će napisati svoj.

Ukazuje da Vlada Kosova nikada nije izradila nikakav nacrt ZSO te je EU došla sa svojim prijedlogom, koji je premijer Albin Kurti smatrao 'najboljim statutom' ikada ponuđenim. Dodaje da je potom premijer ipak odbio taj dokument.

"Dakle, ignorisanje statuta koji podržava EU da bi se iskopao stari njemački prijedlog izgleda kao jeftina lukavstvo za namigivanje njemačkim socijaldemokratama", konstatuje Selimi.

Primjećuje da prvi put Vjosa Osmani javno "ukorila" aktuelnu vladu.

"To je šokantno jer ona dolazi iz male stranke koju je predsjednica sama osnovala", naveo je Selimi.

Konačno, ističe, Kurti takođe dobija prekor u pismu koje su poslali lideri Njemačke, Italije i Francuske.

"Kurtijev pristup najvećim saveznicima Kosova koji su se u prošlosti borili za Kosovo, bombardovali Srbiju da nas spasu, pomogli da se Kosovo proglasi i prizna kao suverena država i čiju podršku moramo imati za bilo koji korak napred u integraciji u Eu i Nato, bio je ništa drugo do poguban", zaključio je Selimi.

Prema njegovim riječima Zapad ne vjeruje kosovskim liderima.

Smatra da nedostaje koordinacija između predsjednika i premijera i kosovskih predstavnika sa zemljama "čiji nam je glas potreban za članstvo u SE".

Poručuje da vlasti na Kosovu pod hitno treba da prestanu da vode antizapadnu politiku.

"Samo posljednjih 12 mjeseci SAD su dale grant od 200 miliona dolara za skladištenje energetskih baterija, prodale su nam rakete koplje, pomogle nam da dobijemo kreditni rejting Fitcha, bile su ključne u organizovanju uspješne solarne aukcije od 100 MV. Dakle, prekinite hranjenje laži. Niko na Zapadu ne želi novu Republiku Srpsku. Popis pokazuje da je na Kosovu ostalo svega 70.000 Srba, raštrkanih u 10 opština. Ustavni sud Kosova neće odobriti ništa protivustavno. Zato pravite poteze u koordinaciji sa saveznicima da krenete napred. Presjeći šaradu", naglašava Selimi.

Izvor: Kosovo Online