Skandalozno

Bivši kosovski političar Azem Vllasi ocijenio je da Kosovo gubi dobru priliku da uđe u Savjet Evrope i da je za to samo krivo.

Vllasi je naveo o da bi "poslije oslobođenja Kosova 1999. godine i proglašenja nezavisnosti 2008. godine članstvo u Savjetu Evrope bilo najveći korak do sada u jačanju i međunarodnoj afirmaciji Kosova“.

On je rekao da se, kada je u Parlamentarnoj skupštini usvajan izvještaj Dore Bakojani, mislilo da je pitanje članstva gotovo, ali da je sada sve krenulo naopako. Prema Vllasijevim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već dva mjeseca u svim pravcima radi na tome da Kosovo ne uđe u Savjet Evrope, ali da je neshvatljivo da Kosovo svojim ponašanjem ugrozi prijem.

“Nijemci, Francuzi i Italijani su rekli, samo napravite još jedan korak ka formiranju Udruženja, koje smo mi stavili kao vodenični kamen oko vrata, pošaljite ga Ustavnom sudu, ne Srbije, nego Kosova, i vi ste spremni za prijem u Savjet Evrope. Ali kada sam video izlaganje ministarice, to je bilo ne samo skandalozno, već i ismijavanje svih građana Kosova”, naglasio je Vllasi.

On je, takođe, ocijenio skandaloznim nedostatak koordinacije između ministra i vlade sa predsjednicom Osmani.

“Ovo je takođe bilo skandalozno. Manipulacija i zloupotreba u obraćanju predsjednice države. Predsednica je dobro reagovala odmah, ali se postavlja pitanje gdje smo. Vlada nema povjerenja u Ustavni sud za taj nacrt koji je stigao preko Lajčaka. Taj nacrt zaista ima nekih nedostataka, ali bi ih Ustavni sud našao. Taj proces je trajao nekoliko mjeseci”, dodao je Vllasi.