Pogrešna logika

Direktor Instituta Kipred Lulzim Peci kazao je da pismo koje su uputile Njemačka, Francuska i Italija premijeru Albinu Kurtiju predstavlja najnižu tačku diplomatije Kosova. On navodi da su pisma pisana tim tonom poslata u zemlje regiona samo kada su u pitanje bila dovedena egzistencijalna bezbjednost i politički razvoj.

"Poslije ovog pisma dostignuta je najniža tačka historije Kosova, kosovske diplomatije, države Kosovo. Ne sjećam se da je do sada zabilježeno pismo sa takvim tonom. Došli smo do najniže tačke, tako upečatljivo pismo je nepoznato u historiji Kosova", kazao je Peci.

Navodi da je u tom pismu jasno poručeno da je potrebno poslati nacrt statuta Ustavnom sudu Kosova, te da sa pismom koje je ministarica spoljnih poslova Donika Gervalla poslala predsjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope neće dobiti ništa.

Ukazuje da je pismo evropskih lidera stiglo dan poslije razgovora predsednice Vjose Osmani sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Peci navodi da se pismo Donike Gervalle, u kom je navela da Vlada Kosova pravi svoj nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu, u najboljem slučaju može opisati kao naivnost, a u najgorem kao pokušaj manipulacije.

"Čak je i logika da neko može da pokuša da manipuliše Zapadom i Komitetom ministara Savjeta Evrope pogrešna logika“, rekao je Peci.

Dodao je da je Kosovo izgubilo historijsku šansu da uđe u Savjet Evrope.