Strategija

Politički analitičar Petrit Zogaj ocjenio je da je pismo koje je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz poslala predsjedniku PSSE strategija premijera Albina Kurtija, ne da lobira za članstvo, već da posvađa Doniku Gërvalla-Schwarz i predsjednicu Vjosu Osmani.

Prema Zogaju, Kurti je od Gërvalle-Schwarz, kao ministarke inostranih poslova, tražio da pošalje pismo PSSE. Ona je, kako je dodao, vjerujući Kurtiju pismo poslala bez obavještavanja predsjednice Osmani.

“On je rekao Gërvalli-Schwarz, ti pošalji pismo, ti si ministarka spoljnih poslova, ti si autoritet. Napišite da ćete napraviti asocijaciju. Gërvalla-Schwarz, kao glava bez mozga, vjeruje Kurtiju - šalje pismo bez obavještavanja predsjednice. Naravno, Kurtijeva strategija ovim pismom nije bila da lobira u posljednjim trenucima za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, već da otvori razdor između Gërvalle-Schwarz i Osmanijeve i lično ostane čist. Dakle, pismo, koje za cilj treba da ima međunarodni subjektivitet Kosova, pretvara se u unutrašnju izbornu igru za Kurtija”, napisao je Zogaj.

Izvor: Kosovo Online