Kurti zna da prijedlog neće biti prihvaćen

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže za Kosovo onlajn da je veoma čudno što je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarznajavila da će Ustavnom sudu na ocjenu biti poslat nacrt statuta Zajednice srpskih opština baziran na prijedlogu Fondacije Fridrih Ebert iako je poslije njega nastao prijedlog nacrta iza kog stoji Evropska unija i da misli da će ovaj potez napraviti jaz između Vlade Kosova i saveznika Kosova.

„Nacrt statuta Zajednice je veoma značajan za dijalog i za uspjeh ovog važnog procesa za Kosovo, Srbiju EU i SAD. On mora da bude ispregovaran i usklađen sa sve četiri strane i ne mislim da je ovo ispravan put za ubrzavanje ove teme. Ne mislim da će bilo koji nacrt biti prihvaćen od srpske strane ili od međunarodnih predstavnika a da se o njemu prethodno nije diskutovalo i da se nije ušlo u detalje jer je to izuzetno važan dokument. Takođe nijedna od strana nema moć da nametne nacrt ukoliko ga druga strana nije prihvatila. Ne verujem da će ovo biti prihvatljivo za naše partnere“, kaže Muhaxhiri, uz ocenu da je ovaj potez vlade Kosova prilično zakasnio.

On dodaje i da vjeruje da i premijer Albin Kurti zna da ovaj nacrt neće biti prihvaćen.

„Mislim da će ovo napraviti jaz između Vlade Kosova i saveznika Kosova, posebno Francuske i Njemačke koje su veoma podržavale Kosovo oko pijema u Savjet Evrope. Premijer Kurti mora da postane mnogo više pragmatičan i da prihvati političku realnost jer na ovaj način neće naći nijedno primjereno rješenje ni za Zajednicu ni za dijalog a bez toga imaćemo samo negativan status kvo koji će biti loš za političku budućnost Kosova a posebno za njegove evropske integracije“, navodi Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online