Borba za vlast

Analitičar Bekim Kabashi smatra da bi raspisivanje parlamentarnih izbora na Kosovu negativno uticalo na proces dijaloga u Briselu, s obzirom na to da aktuelna vlast, kako pojašnjava, tokom kampanje ne bi prihvatila nikakav kompromis po pitanju odluke o ukidanju dinara ili rješavanja situacije na sjeveru jer bi to značilo gubitak glasova.

Kabashi smatra da će upravo pitanje dinara i ZSO biti ključni aduti premijera Albina Kurtija i Pokreta Samoopredjeljenje u borbi za vlast.

"Ako smo zaista u fazi kada možemo da idemo na vanredne izbore, mislim da neće biti pozitivnih rezultata u briselskom dijalogu. Posebno sa modelom Kurtijeve vlade, modelom koji se više bavi izračunavanjem anketnih brojeva, nego stvarnim rezultatima u interesu Kosova. Tema sjevera i proširenja suvereniteta kroz razne odluke poput ove za dinar biće dio predizborne kampanje i izbornih kalkulacija Samoopredjeljenja za pobjedu na sledećim izborima. Tako da mislim da neće biti dogovora u Briselu jer bi sporazum sa Srbijom u ovom slučaju značio kompromis, a kompromis nikada ne donosi izbornu podršku", rekao je Kabashi za Ekonomiju onlajn.

On je prokomentarisao i to što je Kurti pozvao lidere opozicije da razgovaraju o da se urede zakonodavni dnevni red i istakao da ne misli da je to glavna tema sastanka.

"Približavamo se kraju mandata Kurtijeve vlade, naravno da se očekuje da će glavna tema, po mom uvjerenju, biti raspisivanje ili iznalaženje mogućnosti za konsenzus oko datuma narednih izbora, odnosno parlamentarnih izbora. Pozvao je opozicione stranke da se okupe i raspuste skupštinu, inače do Kurtijevog poziva ne bi došlo", rekao je Kabashi.

Ocjenjuje da Kurti nije lider koji je spreman na dogovor po pitanju bilo čega, makar to bilo od vitalog interesa za Kosovo.

"Kurti nikada nije ponudio konsenzus ni o jednoj temi, pa ni o važnim temama, kao što su međunarodni ugovori koji su od opšteg interesa. Ako sadašnja opozicija smatra da Kurti nije u pravu, trebalo bi ipak da pokaže drugačiji model, odnosno ponudi konsenzus, posebno o temama od nacionalnog interesa", zaključuje Kabashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online