Odgovoran

Bivši poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Haki Abazi smatra premijera Albina Kurtija odgovornim za mogućnost da se Kosovo ne nađe na dnevnom redu Komiteta ministara Savjeta Evrope. Abazi ukazuje da je Kurti je prihvatio Zajednicu srpskih opština, kao što je to učinio i sa vraćanjem zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Ekonomia onlajn.

Smatra da je međunarodna zajednica izgubila povjerenje u kosovske institucije.

Prema njegovim riječima, Kurti je pred međunarodnom zajednicom prihvatio statut ZSO kao uslov za članstvo u Savjetu Evrope, ali ne želi da prizna tu činjenicu pred svojim biračkim tijelom.

"Znali smo da će se put kojim je Kurti krenuo taktiziranjem završiti rezultatom kakav vidimo, što znači da imamo potpuni nedostatak povjerenja, iskrenosti i demokratije u institucije Kosova. Ova tri elementa su veoma važna. Na sastancima koji prate dijalog, on je preuzeo i druge obaveze", kazao je Abazi.

Naveo je da je Kurti prihvatio obaveze i na sastancima za članstvo u Savjetu Evrope sa izvjestiocem Dorom Bakoyannis, ali i drugima i ističe da je to i javno potvrdio poslanik Norveške na sjednici Parlamentarne skupštine kada je otvoreno rekao da je glasao za članstvo jer se Kurti obavezao da će primjeniti tatut ZSO.

"Kurtijevo najveće političko 'samoubistvo' bilo bi da se od trijumfa za prolazak Kosova u Parlamentarnoj skupštini došlo do potpunog neuspjeha i sada viktimizacije, što je jedini stil koji premijer Kurti ima. Mislim da su od početka Kurtijevi pregovori, kako u dijalogu, tako i po pitanju članstva u međunarodnim institucijama, bili podjednako neiskreni i samo za njegove lične političke koristi i nikakve veze nemaju sa obećanjem da neće napraviti nijedan pokret dok se ne nađu nasilno nestali ili dok Srbija ne prihvati novu realnost na Kosovu", dodao je Abazi.

Naglasio je da je Kurti kontaminirao sopstveni put ka članstvu u Savjetu Evrope.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online