Nema kapaciteta

Iz Pokreta Samoopredjeljenje proteklih dana čuli su se zahtjevi da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da bude reformisan, a tim povodom politikolog Albinot Maloku kaže za Kosovo onlajn da ne vidi da jedna strana, bilo Srbija, bilo Kosovo, ima kapacitet i mogućnost da promjeni tok i način na koji se vodi dijalog u Briselu.

"Dijalog između Kosova i Srbije koji je počeo 2011. godine ima svoj tok. Na početku se objašnjavalo da ima tehničku konotaciju, kasnije političku, a sada su tu i politička i ekonomska pitanja. Na dijalog najveći uticaj ima Evropska unija kao pomagač ovog procesa i nijedna strana nema mogućnost da ga promjeni. Strane mogu da koče dijalog ili ga zaustave na neki period, ali nikako da promjene njegov kurs ili potrebe koje proizlaze iz tog dijaloga", kaže Maloku.

Upitan da li bi kao novi posrednik u dijalogu Borut Pahor mogao da unese novu energiju koja bi ovaj proces pogurala napred, Maloku kaže da bi novi posrednik trebalo da bude neko iz većih i jačih zemalja EU.

"Pahor je čovjek koji iza sebe ima lijepu karijeru, doneo je neke odluke koje su bile od velike važnosti za odnose između Slovenije i Hrvatske, ali na osnovu potreba dijaloga između Kosova i Srbije mislim da bi posrednik trebalo da bude neko drugi, iz neke zemlje sa snažnijom politikom unutar EU, ne neko iz Slovenije", kaže Maloku.

Izvor: Kosovo Online