Finalna faza

Izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Dora Bakoyannis tvrdi da ni od jednog kandidata za potencijalno članstvo u Savjet Evrope nije traženo da preduzme toliko reformi kao što je slučaj sa Kosovom, prenosi Reporteri.

Bakoyannis je rekla da je za postizanje pozitivnog mišljenja bilo potrebno 300 dana misije u Prištini, Sjevernoj Mitrovici i Briselu, tim specijalizovanih advokata i desetine sastanaka sa vladama, ambasadorima, predstavnicima Srbije, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, nevladinim organizacijama i međunarodnim organizacijama.

Bivša grčka ministarka spoljnih poslova rekla je da ni od jednog kandidata za člana nikada nije traženo da preduzme toliko reformi prije nego što je izvještaj iznesen na raspravu, te da je to vjerovatno razlog zašto je 83 odsto poslanika glasalo za njen izvještaj.

Ona je ponovila da u izveštaju nije dala stav o državnosti Kosova, objašnjavajući da ako bi postojala odluka o statusu Kosova, ne bi preduzela takav izvještaj, jer se njen stav poklapa sa stavom njene zemlje - ne priznaje Kosovo.

Uprkos tome, ona napominje da ju je napalo rukovodstvo u Srbiji, nazivajući je izdajnicom.

„Međutim, ovo drugo nikada nije traženo. Priznavanje ili nepriznavanje državnosti jeste i ostaće prerogativ država. I pored svega navedenog, lično sam bila na udaru rukovodstva Srbije. Opisali su me kao 'bestjelesnog izdajnika' koji podriva bilateralne odnose naših zemalja. Ništa ne može biti dalje od realnosti“, rekla je Dora Bakoyannis.

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri