Bivši poslanik VV-a

Bivši poslanik Samoopredjeljenja Afrim Kasolli smatra da premijer Albin Kurti gradi narativ za izbore svojim "stoičkim stavom" prema zahtjevima Zapada, prenosi Albanian post.

"Nema sumnje da je premijer Kurti sve vrijeme radio po istoj šemi. I ovo nije prvi put", kaže Kasolli.

Kao i sa pitanjem dinara, Kurti je, po njegovoj ocjeni, identično postupao i na temu registarskih tablica, prenosi Albanian post.

"Kurti gradi imidž da je osoba koja se ne pokorava i ne zna šta je međunarodni pritisak, povlačeći se nakon toga, iznenada, uz veliku štetu po politički i diplomatski položaj Kosova", smatra on.

Pored izborne premise, Kurtijev "stoički" stav u odnosu na međunarodni pritisak, za Kasollija, ima motive i na drugom mjestu, a to je "da se svojim sljedbenicima predstavi kao usamljeni heroj koji se neprestano bori u odbrani nacionalnih interesa".

"Na kraju kada napravi kompromise, on želi da ne bude osuđen za ove postupke, već da bude žrtva onoga što je nasljedio, kao neko ko se borio, ali nije mogao da ispravi greške prethodnih lidera", ističe.

Međutim, Kasolli smatra da Kurti nije ništa ispravio tim pristupom, već naneo još veću štetu građanima Kosova.

"Tipičan primjer ovakvog pristupa može se uzeti iz nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Djelovanje ovim pristupom, posebno u ovom nemirnom globalnom vremenu u kome živimo, samo će pogoršati položaj Kosova", smatra Kasolli.

I Visar Imeri, bivši poslanik Pokreta Samoopredjeljenje, smatra da je Kurti više fokusiran na izgradnju javnog profila političara koji ne odustaje, dok za stolom prihvata sve ustupke koji se traže od njega.

Prema Imerijevoj ocjeni, Kurti smatra da je neophodno da se vidi da je izložen pritiscima Zapada, na način da sačuva svoj obraz.

"Izjave međunarodne zajednice izazivaju reakciju, naravno, kritičku prema vladi sa zahtjevom da se promjeni pristup, što Kurti onda koristi da umanji kritiku zbog ustupaka", kaže Imeri.

Ova pozicija Kurta i njegova fokusiranost samo na imidž, za Imerija, sigurno nanosi veliku štetu.

„Tako se narušava kredibilitet pozicije Kosova u dijalogu. Jedna od prednosti koje je Kosovo u kontinuitetu imalo u dijalogu bila je činjenica da su zapadne zemlje, posebno SAD, imale blizak odnos prema Kosovu budući da sebe smatraju učesnicima u uspostavljanju Kosova kao države",navodi.

Kurtijevo ponašanje, smatra Imeri, podriva to pozicioniranje.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post