Upadaju u zamke Srbije

Bivši ambasador Kosova u Albaniji Sylë Ukshini ocjenio je da Vlada Kosova mora da bude oprezna u odnosu na međunarodnu zajednicu, i da sadašnjem rukovodstvu nedostaje diplomatskog iskustva, prenosi Albanian post.

„Mislim da sadašnjem rukovodstvu nedostaje odgovarajuće iskustvo u međunarodnim odnosima. Mnogo puta se nije razumelo da se nekadašnji opozicioni stav ne može primjeniti u izvršnoj vlasti, jer kada ste na vlasti imate međunarodne obaveze i potrebno je više realizma i pragmatizma“, rekao Ukshini.

Kako je naveo, "Kosovo ne sme da upada u zamke Srbije".

„Mislim da je u strateškom interesu Beograda da se okrivi Kosovo. Ne treba upadati u takvu zamku. Trebate biti diskretni i diplomatski. Beograd je 25 godina lobirao i ulagao u podrivanje narativa o prošlost", rekao je Ukshini.

On je dodao da, iako su neke akcije koje je premijer Albin Kurti sproveo na sjeveru bile legalne, međunarodni partneri su iskazali rezervu zbog njihove realizacije zato što ih je, kako je naveo, Kurti izvodio zbog populizma.

„S druge strane, opozicija je generalno podržala Kurtijevu vladu po pitanju dijaloga i koraka preduzetih za uspostavlјanje reda i zakona na sjeveru. Ali ima malo drugačiji pristup jer smatra da akcije vlasti protiv ekstremističkih elemenata i šverca koje kontroliše Beograd treba da se sprovode u koordinaciji sa međunarodnim partnerima”, kazao je Ukshini.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post