Teuta Rrusta iz Socijaldemokratske partije je, povodom održane sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, rekla da je to prvi put da je Kosovo dalo Srbiji argument da "igra ulogu žrtve", prenosi Ekonomija onlajn.

Rrusta je dodala da Kosovo prvi put ima političkog lidera poput Albina Kurtija koji je "loš po načinu rada“ ističući da je na ovoj sjednici Kosovo kritikovano od strane prijateljskih zemalja kao rezultat rada premijera "koji je opsjednut prošlošću".

"Kosovo je na pravoj strani, dugim trudom je izborilo slobodu, ali prvi put imamo političkog lidera koji je veoma mali po tome kako funkcioniše. To je prvi put za toliko godina od oslobođenja da smo dali argument Srbiji i Vučiću da igraju ulogu žrtve, prvi put da Kosovo kritikuju prijateljske zemlje, imamo premijera opsjednutog prošlošću, koji pokazuje međunarodnim zemljama ko je Srbija. Znaju ko je Srbija, jer su intervenisali protiv Srbije za zločine koje premijer pokušava da otkrije", rekla je Rrusta.

Prema njenim riječima, Kurti je nacionalistički i populistički lider, koji ne prestaje da koristi populizam za svoje interese.

"Ako se ne zaustavimo na ovom sastanku, Kurti će i dalje biti nacionalistički, populistički lider, koji ne prestaje da koristi populizam za lični interes", nastavila je ona.

Rrusta kaže da trenutak pokretanja pitanja zabrene dinara nije dobar, te da bi akcije trebalo sporovoditi u pravo vrijeme.

"Građani treba da budu svijesni da Kosovo ništa ne dobija po pitanju dinara, to se riješava u okviru Zajednice opština sa srpskom većinom koju je Kurti prihvatio. Prihvaćeno je da je predviđeno da ima račun, finansijski račun na koji Srbija može da prebaci novac u dinarima i oni se konvertuju u eure“, rekla je Rrusta.

Prema njenom mišljenju Kurti sve ovo radi za političke poene.

"To se radi za političke poene, ceo ovaj proces ima problematičan proizvod, proces uzdiže Kurtija kao lidera, oni se igraju kamuflirajući proces Asocijacije, imaju nacrt koji ima problematičnije elemente od prethodnih nacrta", rekla je Rrusta.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online