Profesor ekonomije

Profesor ekonomije Ibish Mazreku tvrdi da Srbija u političke svrhe preuveličava odluku o ukidanju dinara na Kosovu, predviđenu Uredbom Centrane banke, prema kojoj se od 1. februara ukida platni promet u svim stranim valutama, uključujući u srpski dinar, prenosi Teve1.

Mazreku navodi da Srbi, uprkos Uredbi, imaju mogućnost da plate primaju i u dinarima.

"Sve to i nije tako dramatično, jer Srbi danas imaju mogućnost da plate primaju i u dinarima. Zato što je svaki Srbin slobodan da ode u poslovnu banku, otvori svoj račun i da prihvati bilo kakvu isplatu i platu čak i u dinarima. To je legalno. Poznato je da je euro zvanična valuta na Kosovu, prema Ustavu i Zakonu o centralnim bankama, koji omogućavaju svakom građaninu Kosova da ima račun u drugim valutama kao što su dinari, dolari, švicarski franci...", rekao je Mazreku.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije je dramatizovala pitanje ukidanja dinara.

"Vlada Srbije je dramatizovala ovo pitanje pred međunarodnom zajednicom i normalno je da međunarodna zajednica sada ima obavezu i odgovornost da se bavi tim problemom. Međutim, ako se međunarodnoj zajednici dobro objasni svrha ove uredbe, onda se pokazuje da intenzitet ovog problema i nije toliko dramatičan", rekao je Mazreku.

Izvor: Kosovo Online/Teve1