Bivši diplomata

Bivši diplomata Ylber Hysa ocjenio je da ponuđeni nacrt Zajednice srpskih opština nije proizvod “inteligentnog pregovaranja”.

Hysa je gostujući na RTV Dukađini rekao da je riječ o složenom i problematičnom dokumentu koji ima mnogo kombinovanih elemenata za koje će se vidjeti da li su u skladu sa Ustavom.

„Postoji mnogo kombinovanih elemenata u ovom nacrtu za koje će vrijeme pokazati da li su u duhu Ustava. Postoje elementi za koje se ne zna da li će predstavljati ne baš laku i komplikovanu inovaciju, ali sa dijelovima koji mogu biti rizični i izazovni za Kosovo. Vrijeme će pokazati, ali za mene je ovaj nacrt problematičan i nije proizvod inteligentnog pregovaranja”, kazao je Hysa.

On je objasnio da postoje dileme u nadležnostima etničkih zajednica i centralnih vlasti i da je napisan tako da ne ostavlja puno prostora da bi Ustavni sud mogao da se izjasni.

On je naveo da sumnja da bi Kosovo moglo bilo uslovljeno prihvatanjem ZSO u zamjenu za kupovinu protivtenkovskih raketa “Javelin”.

“Ako je Kosovo zaostalo u procesu, može li to biti uslovlјavanje “Javelin” raketama za prihvatanje Asocijacije”, kazao je on.

Hysa je rekao da je naoružavanje ovim raketama Kosova istovremeno i pritisak i izazov za Srbiju.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini