Normalizacija

Od četiri predsjednika opština na sjeveru, samo gradonačelnik Leposavića obavlja svoje dužnosti u zgradi opštine a Njemačka je, kako piše Koha, lobiranje za ukidanje mjera koje je EU nametnula Kosovu uslovila izmještanjem tog predsjednika na alternativnu funkciju.

Ambasada Njemačke je u odgovoru Kohi istakla da je Vlada već preduzela važne korake da destabilizuje situaciju na sjeveru, a ukidanje mjera zatražila je izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon na sastancima koje je održala u petak uveče u Prištini.

Premještanje predsjednika opštine Leposavić iz zgrade opštine u alternativnu kancelariju uslov je da se Njemačka zalaže da Evropska unija ukloni kaznene mjere Kosovu.

Ambasada Njemačke na Kosovu je u pisanom odgovoru u petak govorila u množini kada je riječ o izmještanju gradonačelnika na sjeveru, ali je samo jedan od četvorice u opštinskoj kancelariji.

"Vlada Kosova je već preduzela hvale vredne korake da ublaži situaciju. Smanjila je prisustvo specijalnih jedinica Policije Kosova u blizini opštinskih objekata. Takođe je doneto administrativno uputstvo za definisanje procesa održavanja novih izbora u četiri sjeverne opštine. Zahtjev da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti u objektima osim u opštinskim zgradama nije sproveden", navodi se u odgovoru Christiana Bochera, šefa komunikacija u Ambasadi Njemačke.

Ambasada je pohvalila Kosovo što se profesionalno bavilo događajima u Banjskoj i što je unapredilo koordinaciju i saradnju sa Kforom i Eulexom.

U međuvremenu je najavljeno da će se Njemačka zalagati za okončanje mera EU, na osnovu daljih koraka sa Kosova.

"Pozivamo Vladu Kosova i gradonačelnike četiri opštine da se uzdrže od kontroverznih odluka koje otuđuju lokalno stanovništvo. Nemačka će se zalagati za okončanje mjera na osnovu daljih koraka sa Kosova", kaže se u odgovoru Ambasade.

EU je početkom nedjelje saopštila da će mjere biti ukinute kada se procjeni da su "preduzeti odgovarajući koraci za eskalaciju situacije na sjeveru".

Evropski blok, međutim, nije pokazao o kakvim se akcijama radi koje Kosovo nije preduzelo, niti da li ima novih zahtjeva.

Vlada nije govorila o evropskom stavu o koracima ka deeskalaciji situacije na sjeveru.

Oni su, međutim, ponovili stav da su obaveze ispunjene i da čekaju izveštaj visokog predstavnika EU Josepa Borrella kako bi se utvrdilo ispunjenje.

Oni su tokom nedjelje u Briselu poručili da ova godina donosi nadu u primjenu sporazuma između Kosova i Srbije.

Ali, prema profesoru prava Flamuru Hyseniju, proces je krenuo u drugom pravcu od događaja u Banjskoj.

Prema njegovim riječima, dijalog ne bi trebalo da se nastavlja sve dok su na snazi mjere protiv Kosova.

"Vlada Kosova treba da zahtjeva jednak tretman u procesu dijaloga i bez pristrasnosti od EU. Ponovo ovim zahtjevom, EU je nepravedna prema Kosovu. Ne može se proglasiti optimistom i zahtjevati povratak strana za pregovarački sto, dok se od Kosova traži nešto dodatno za proces dijaloga, plus mjere/sankcije su i dalje na snazi", rekao je Hyseni.

Prema njegovim riječima, optimizam evropskog bloka za dijalog Kosova i Srbije nikada nije doneo konkretne rezultate.

Profesor Hyseni je kritikovao zvanični Brisel zbog jednostranog pristupa, kako je rekao, u korist Srbije.

"EU je pokazala nepoštovanje države i Ustava Kosova, nudeći nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, čime se ozbiljno krši unutrašnje državno i ustavno uređenje Republike Kosovo", rekao je.

Ukidanje mjera u četvrtak je zatražio i premijer Irske Leo Varadkar tokom konferencije za novinare sa premijerom Albinom Kurtijem.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednice Kosova, Vjosa Osmani je u susretu sa Von Cramon mjere nazvala nepravednim i istakla da one stvaraju neravnotežu u dijalogu Kosovo Srbija.

Viola von Cramon se sastala i sa liderom najveće opozicione stranke.

Predsjednik Demokratske stranke Memli Krasniqi napisao je na Facebooku da je od izvestioca za Kosovo u Evropskom parlamentu zatražio da se založi za ukidanje sankcija EU Kosovu.

Krasniqi je tokom sastanka sa Von Cramonom u petak rekao da građane Kosova ne treba nepravedno kažnjavati kao "posljedicu političke neodgovornosti nesposobne vlade".

EU je u julu 2023. najavila kaznene mjere protiv Vlade Kosova, jer nisu preduzete mjere za smanjenje tenzija na sjeveru.

EU je privremeno obustavila rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Kosovo takođe neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, osim na one koji se odnose na dijalog.

Programiranje sredstava za Kosovo u okviru programa IPA 2024 takođe je stavljeno na čekanje.

Prijedlozi koje je Kosovo podnelo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VIBF) nisu podneti na razmatranje Odboru VBIF-a od 29. do 30. juna.

Mjere protiv Kosova donete su nakon nastalih tenzija kada su novi gradonačelnici stupili na dužnost u četiri opštine na sjeveru.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore