Izostalo obrazloženje

Španski list "El Pais" objavio je da je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje potvrdilo da prihvata pasoš Kosova, iako ne priznaje njegovu nezavisnost, ali nije obrazložilo razloge koji su doveli do promjene odluke.

Evropska komisija je u aprilu saopštila da će Španija biti jedina zemlja u šengenskoj zoni u koju građani Kosova neće moći da putuju. Sada je, međutim, odluka promjenjena.

"Španija je prihvatila pasoš Kosova kao važeći, uprkos činjenici da ne priznaje nezavisnost ove zemlje...", naglašava španski list pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova i Evropskoj uniji.

Međutim, kako navodi ovaj list, nisu objasnili razloge koji su doveli do ove promjene, koja uključuje i izmjenu propisa o dokumentaciji.

"Posljednjih godina španska vlada je uslovljavala priznanje nezavisnosti Kosova sporazumom sa Srbijom, ali je uvjeravala da neće sprečavati Vladu Kosova da se približi Evropskoj uniji", piše "El Pais".

„Tako je španska vlada prihvatila učešće kosovskih vlasti na samitima EU sa Zapadnim Balkanom, ali isključujući zastave i karakteristične znakove države Kosovo. Poslednji od ovih samita održan je 13. decembra u Briselu, pod španskim predsjedavanjem Evropskom unijom”, nastavlja se u članku.

Izvor: Kosovo online/El Pais