Poslanica VV-a

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Fjola Ujkani u intervjuu za portal Reporteri naglasila je da se ne može govoriti o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština bez potpune saglasnosti oko plana za stvaranje tog Udruženja.

"Ne može biti djelimičnog dogovora, gdje se nešto sprovodi, a nešto ne. Kosovo je prihvatilo da sporazum mora da se primjeni u cjelini, ali nikako odvojeno jedan od drugog. Pošto je Srbija po treći put odbila da potpiše, greška je što ovdje govorimo o detaljima nacrta statuta. Dakle, moramo govoriti u kontekstu cijelog sporazuma", istakla je Ujkani.

Ona je prokomentarisala i sankcije koje je Evropska unija nametnula Kosovu, za koje kaže da su nepravedne, naglasivši da očekuje da budu uklonjene što je prije moguće.

"Mjere koje je EU nametnula Kosovu su nepravedne i besmislene. Iako su privremene, uslijedile su nakon tenzija koje su stvorile kriminalne grupe i paralelne strukture na sjeveru Kosova, za sprečavanje i nedozvoljavanje gradonačelnicima sjevernih opština da počnu rad u opštinskim objektima. Ne zaboravite da su tamošnje kriminalne strukture, na čelu sa Radoičićem kao tadašnjim potpredsjednikom Srpske liste i drugim mračnim figurama organizovanog kriminala, počele sa blokadom puteva, nasiljem nad Policijom Kosova, nasiljem nad Nato trupama i nasiljem nad novinarima. Dakle, umjesto da postoje mjere za organizatore nasilnih protesta, sankcije su nepravedno uvedene Kosovu. Kosovo ima pravo na primjenu zakona na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući i sjeverni dio, u cilju zaštite reda i zakona, njegovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekla je Ujkani.

Ona je dodala da je Evropski parlament u Rezoluciji prije mjesec dana tražio od Komisije i Evropskog savjeta da što prije uklone sankcije nametnute Kosovu.

"Takođe se u Rezoluciji traži da se uvedu mjere Srbiji, posebno nakon napada u Banjskoj. Stoga, iako nepravedne, čekamo da se ove mjere uklone sa Kosova u bliskoj budućnosti", naglasila je poslanica.

Ona je istakla da je važno je da se Vojska Kosova svakodnevno jača, reformiše i modernizuje, zbog čega je, kako navodi, Vlada Kosova godinama povećavala budžet za KBS.

"Prvi put imamo udvostručenje budžeta za vojsku, koji će za 2024. godinu biti preko 153 miliona eura, budžet za oružje povećan je za preko 190 odsto, imamo preko 1.800 novih vojnika... Istovremeno, Kosovske snage bezbjednosti kupile su nekoliko dronova Bajraktar, a njihovi pripadnici učestvuju u raznim misijama zajedno sa američkom i britanskom vojskom. Imamo preko 3.000 vojnika obučenih u inostranstvu i sve to govori da je Vojska Kosova na dobrom putu da postane moderna i profesionalna vojska", kazala je Ujkani.

Poslanica Samoopredjeljenja osvrnula se i na političku situaciju te je naglasila da ne postoji nijedan razlog za prijevremene izbore.

"Izbori će biti održani u redovnom terminu, koji će biti 2025. godine", poručila je Ujkani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri