Evropska federacija novinara

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutierres izrazio je zabrinutost zbog izbora novih članova upravnog odbora javnog servisa Radio televizije Kosova.

On je svoju bojazan izrazio u objavi na Facebooku.

"Jako sam zabrinut u vezi sa validnošću trenutnog procesa izbora novih članova upravnog odbora javnog emitera RTK. Čini mi se očiglednim da je bilo političkih manipulacija, posebno od strane opozicije Demokratskog saveza Kosova (LDK), da se nepravedno diskredituju određeni kandidati.

LDK bi trebalo da bolje brani javni interes nego svoje partijske interese", napisao je Gutierers.

On je dodao i da sumnja u kandidata kojeg većina političkih partija najviše favorizuje, Mehmeta Kalisija.

"On je osoba koja javno podržava vladajuću stranku i premijera Kosova. Njegov prijedlog da se u okviru javnog emitera stvori državna novinska agencija je opasan projekat. Javna televizija pripada svim građanima, a ne državi. Mislim da kandidat koji ima takve planove ne treba da postane član odbora RTK", poručio je Gutierres.

On je pozvao pokret Samoopredeljenje i premijera Albina Kurtija da otkaže trenutni proces izbora članova odbora i obezbjedi da pojedinci poput gospodina Kalisija ili drugih koji su povezani sa vladajućom strankom budu udaljeni od odbora RTK.

"Podsjećam gospodina Kurtija da je dobar posao koji je njegova stranka obavila na izboru odbora javnog emitera prije dvije godine bio ozbiljno ugrožen kada je Rilind Gervalla, osoba blisko povezana sa pokretom Samoopredeljenje, izabrana za direktora javne televizije. Javne vlasti na Kosovu moraju izblegavati dalju politizaciju Radio televizije Kosova. U najboljem interesu građana Kosova", poručio je generalni sekretar EFJ-a.