Visoki zvaničnik NATO-a

Kosovo i Srbija nisu obratili pažnju na međunarodne pozive da se preduzmu koraci ka deeskalaciji situacije na sjeveru, koja ugrožava bezbjednost svih građana. Ovo je izjava koju je novinarima u Prištini tokom posjete rekao pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Thomas Goffus, koji je govorio i o nedostatku koordinacije sa Vladom.

"Reuters" prenosi da je Goffus izjavio da se ne vidi napredak ka deeskalaciji.

"Ovo ugrožava sigurnost svih građana na Kosovu, kao i osoblja NATO-a", rekao je on.

Visoki zvaničnik NATO-a je ukazao da su 93 mirovnjaka misije NATO-a na Kosovu, poznate kao KFOR, povređena tokom protesta na severu.

“Ovo je apsolutno neprihvatljivo i ne može se ponoviti. NATO je ovu poziciju jasno stavio do znanja i srpskim vlastima“, rekao je Goffus.

Najveći saveznici Kosova, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, kako piše "Reuters", za tenzije na sjeveru, uključujući i postavljanje gradonačelnika u opštinske objekte, uglavnom okrivljuju premijera Albina Kurtija.

„Nažalost, videli smo slabljenje političke i praktične koordinacije (sa Kosovom). Ovo se kosi sa euroatlantskim težnjama kosovskog naroda“, rekao je Goffus.

On je, između ostalog, pomenuo i agresiju Rusije u Ukrajini, rekavši da ne treba rizikovati još jedan sukob u Evropi.

"Niko ne bi trebao riskirati još jedan sukob u Evropi, koji bi potkopao sigurnost i stabilnost stečene uz mnogo žrtava", naveo je dalje.

U međuvremenu, Goffus, koji je juče posjetio Kosovo, sastao se i sa premijerom Albinom Kurtijem.

Prema saopštenju za štampu iz kabineta premijera, Kurti je citiran da je rekao da je "posvećen deeskalaciji".

„On je gospodina Goffusa upoznao sa vremenskim okvirom događaja od 5. novembra prošle godine kada su četiri gradonačelnika u opštinama na sjeveru Kosova podnela ostavke i rekao da se zalaže za deeskalaciju i normalizaciju“, rečeno je u Vladinom saopćenju.

Međutim, prema Kurtiju, "negativne mjere koje je EU nametnula prema Kosovu stvorile su asimetriju u dijalogu".

Šef Vlade je, kako se navodi u saopštenju, izrazio zabrinutost zbog nejasnoće Kfora o otmici tri vojnika, a naveo je i izvještaje da je oružje krijumčareno iz ambulantnih kola u srpske pravoslavne crkve.

Vrijedi napomenuti da je u vezi sa ovim pitanjem KFOR naveo da je prijavljeno nelegalno prisustvo oružja, međutim, nakon istrage, nisu pronađeni dokazi.

„Događaj koji je pominjao britanski poslanik odnosio se na 2022. godinu kada je Kraljevski fusilijski bataljon poslat na sjever Kosova kao podršku misiji Kfora“, navodi se u saopštenju KFOR-a. Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu KFOR-a, ali nakon dalje istrage kako bi se dobila potvrda, iz onoga što je prijavljeno nije došlo do dokaza" - navodi se u odgovoru KFOR-a.

Konačno, u saopćenju Vlade nije objelodanjeno šta je visoki zvaničnik NATO-a izjavio na sastanku.