U stanicama i tužioci

U toku su izbori za gradonačelnike svih opština na Severu i lokalne skupštine u Zvečanu i Leposaviću. Situacija je za sada mirna a sve biračke centre, od kojih većinu čine kontejneri, obezbjeđuju policijski službenici, dok su nedaleko od njih stacionirani i pripadnici KFOR-a.

Iz Policije Kosova, koja je za danas pripremila svoj operativni plan, poručuju da su ga nazvali "Dan (z)", te da preduzimaju sve potrebne policijske radnje i mjere s ciljem pružanja bezbjednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa.

"Implementacija operativnog plana se sprovodi u skladu sa predviđenim fazama kako bi se stvorilo bezbjedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosova tokom današnjeg procesa glasanja“, poručili su.

Iz policije navode da su službenici angažovani "u dovoljnom broju“, ali bez preciziranja i koliko tačno.

Naveli su i da im je cilj da "kroz profesionalno obavljanje poslova garantuju slobodno ostvarivanje biračkog prava", ali i da "preventivno deluju protiv negativnih pojava i kriminalnih radnji koje bi na bilo koji način ugrozile bezbjednost, mir i stabilnost“.

Ohrabrili su građane da sarađuju sa njima, ali i tužilaštvom i CIK-om, te da prijave sve nezakonite radnje u vezi sa bezbjednošću, izbornim procesom ili ne vezano za izbore.

Naglasili su da će prijave da tretiraju poverljivo.

I tužilaštvo je pozvalo građane na saradnju, ujedno saopštivši da nadgledaju izborni proces.

U policijskim stanicama na sjeveru, kako je saopšteno, angažovani su tužioci koji su u stanju pripravnosti da reaguju u svakom slučaju kada postoji prepreka u glasačkom procesu.

Angažovani su i sudije staratelji.