Zabrinutost

Predsjedavajući Tužilačkog savjeta Kosova Jetish Maloku rekao je da nepoštovanje odluke Ustavnog suda o Tužilačkom savjetu Kosova jeste opasan presedan za ustavni poredak, prenosi Reporteri.

Maloku izražava zabrinutost da se čak i nakon odluke Ustavnog suda iz Ministarstva pravde ne slažu sa, kako je naveo, pravednom i odlučnom odlukom Ustavnog suda.

On je rekao da objavljivanje presude Ustavnog suda Kosova o Zakonu o Tužilačkom savjetu, koji ga je proglasio neustavnim i poništeno, u potpunosti potvrđuje njihove stavove i zabrinutost koju su javno izneli preko predstavnika tužilačkog sistema.

„Svakodnevno slušamo izjave, ne samo ministarke, već i drugih visokih državnih funkcionera, koje idu čak i do osporavanja akata koje donose najviše ustavne institucije, a začudo, teško je složiti se sa odlukom institucija, kao što je Ustavni sud. Mislim da je ova praksa, izrečena protiv odluka najvišeg suda u zemlji, veoma opasan presedan za ustavni poredak Kosova“, rekao je Maloku.

Maloku dodaje da je Savjet radi transparentnosti nekoliko puta, kroz uzastopne izjave i reagovanja, iznosio svoj stav o nepravilnom kretanju u procesu izrade Nacrta zakona o Tužilaštvu i za uvođenje elemenata i prijedloge protiv zakona, kao i vrtoglavu žurbu Ministarstva pravde i Vlade da pristupe i daju saglasnost na ovaj Nacrt zakona, bez konsultovanja o konačnoj verziji nacrta sa akterima procesa, ali i vraćanja mnogih dodatnih komentara Venecijanske komisije.

„Ustavni sud Kosova, donošenjem pravedne odluke, potvrđuje jednom za svagda ustavno pravo protiv bilo kakvog političkog narušavanja, čime se suštinski narušava nezavisnost državnih tužilaca i uopšte nezavisnost tužilačkog sistema“, tvrdi Maloku.

On kaže da ostaju posvećeni podršci opštim reformskim procesima u tužilačkom sistemu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri