Bivši komandant OVK

Bivši komandant OVK i nekadašnji premijer Agim Çeku smatra velikom greškom usvajanje Zakona o minimalnoj zaradi jer su iz njega isključeni veterani OVK, prenosi Telegrafi.

„Ovo vidim kao veoma veliku grešku Vlade. Besmislena greška, besmisleno rezonovanje, nepotrebno pitanje i totalno neznanje. Odvajanje veterana od ostatka društva znači odvajanje društva. Voleo bih da se ova greška što prije ispravi na drugoj sednici“, rekao je Çeku.

On je rekao da je izmjena ovog zakona pogrešna, jer postoji zakon po kome veterani moraju da primaju najmanje minimalnu platu.

 „Znam da je to problem za budžet i odnos sa Međunarodnim fondom, ali pitanja moraju da se rješavaju u paketu. Zbog toga smatram da je to pogrešan pristup i bio sam veoma iznenađen što su poslanici dozvolili sebi da budu dio ove velike greške. Boračka plata je poštovanje, to je obavezno pitanje. Najviše mi smeta nepoštovanje vrijednosti rata, nepoštovanje OVK, pokušaj relativizacije ili osporavanja istorijske uloge OVK. Ovo je samo dodatni udarac“, dodao je Çeku.

On je dalje rekao da se kao ličnost koja je obavljala glavne dužnosti u institucijama, bilo kao komandant OVK ili čak kao premijer i ministar, stalno suočavao sa takvim pokušajima da se ospori uloga OVK.

 „Na Kosovu postoji neformalni savez za udaljavanje OVK od naroda Kosova. Uglavnom od lokalnih faktora koji su kasnili u pridruživanju našim naporima za slobodu i nezavisnost. Uglavnom oni koji nisu vjerovali da možemo da se oslobodimo od Srbije. Ima onih koji se osjećaju prijatno u krilu Srbije ili srpske vlade, ali ima i međunarodnih faktora koji faktor OVK vide kao prepreku stabilizaciji i pomirenju sa Srbijom ili da se Srbija smesti u ovaj dio Balkana. Stalno su pokušavali da nam kažu da napustimo OVK i gledamo u budućnost“, rekao je Çeku.

On je rekao da je činjenica da nisu svi na Kosovu podržavali OVK i da su, prema njegovim riječima, svi poslije rata shvatili da su pogrešili. On je rekao da je uloga "NATO-a istorijska, ali nikako ne treba poricati ulogu OVK u oslobađanju Kosova".

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi