Ove godine zaplenjeno 998 komada

Ferdinand Nikola, politički savjetnik ministra unutrašnjih poslova, identifikovao je dva razloga zbog kojih građani Kosova masovno drže i nose ilegalno oružje. On je na KTV rekao da su od proglašenja nezavisnosti institucije preduzele pozitivne korake, ali da ta pojava još nije stavljena pod kontrolu

Kako prenosi Koha, Nikola je rekao da je zakon o oružju u MUP i da se radi na dokumentu za uvođenje novih kriterijuma u pogledu posedovanja licenciranog oružja, pooštravanje kazni za nelegalne vlasnike oružja i drugo.

"Ilegalno posjedovanje oružja jedan je od rizika po javnu bezbjednost i veoma je zabrinjavajuće što je pristup ilegalnom oružju tako lak na Kosovu. Mnogo je faktora koji su uticali na veliko prisustvo oružja. Jedan aspekt kojim treba da se pozabavimo je istorijski kontekst Kosova i regiona, počevši od ratova na Balkanu i onog na Kosovu gdje su države preplavljene oružjem. Dvije decenije kasnije ovaj problem nas i dalje muči. Drugi aspekt se odnosi na vladavinu prava, sposobnost države da građanima garantuje sigurnost i pravdu“, rekao je Nikola.

On kaže da je za drugi aspekt, da država garantuje bezbjednost građanima, potrebna velika posvećenost povećanju povjerenja u institucije koje treba da garantuju bezbjednost, pravdu, tako da građani nemaju razloga da posjeduju oružje.

Rekao je da sudska praksa pokazuje da postoje nejasnoće i kontradiktornosti u načinu na koji se neki članovi sprovode i da se iz tog razloga stvara nova realnost, sa novim konceptom.

Nikola je rekao da policija nailazi na poteškoće ne samo sa ilegalnim oružjem, već i sa onim koje je legalno.

“Policija oduzima oružje zbog nedozvoljenog posedovanja, to nije problem. Problem se javlja kod licenciranog oružja. Na primjer, osoba ima dozvolu za lovačko oružje ili drugo, ali postoje specifikacije gdje ga treba koristiti."

U međuvremenu, pokazalo se da je tokom 2021. godine od blizu 1.000 komada zaplenjenog oružja to najčešće bile automatsko oružje, poluautomatsko oružje i pištolji.

“Potrebno je dodatno precizirati praksu i pravila kako se oružje može prevoziti uz dozvolu. Svake godine policija iz raznih akcija zapleni 1.000-1.200 komada ilegalnog oružja. U 2021. godini zaplenjeno je 998 komada oružja, poluautomatskih, lovačkih, automatskih i drugih pušaka", istakao je Nikola i dodao da će Vlada raditi na inicijativi dobrovoljne predaje oružja.

On je potvrdio izvještaj iz 2015. godine prema kojem na Kosovu ima oko 250.000 komada ilegalnog oružja. Rekao je dalje da na Kosovu postoje 22 strelišta, 35 prodavnica oružja i šest prodavnica vatrometa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore