NAPAD NA USTAVNI POREDAK KOSOVA

Adrijana Hodžić, kandidatkinja za poslanika u Skupštini Kosova ispred bošnjačke zajednice koja je na jučerasnjim parlamentarnim izborima osvojila 6.379 glasova, od toga preko 5.500 u sredinama sa srpskom većinom, nalazi se van Kosova.

Vijest o njenom odsustvu potvrđena je na javnom servisu RTK u vijestima na bosanskom jeziku.

“Čelnica UZ Adrijana Hodžić nakon našeg poziva za izjavu kazala je da je trenutno van Kosova”, prenosi RTK u vijestima na bosanskom jeziku.

Predsjednik Koalicije Vakat, Rasim Demiri kaže da nije iznenađen ovim.

“Desilo se to što se desilo. Svi znamo koliki je broj Bošnjaka u Mitrovici. Imala je neki broj u opštini Prizren i Dragašu, ali je sve to premalo na rezultat koji je ostvarila”, kazao je Demiri.

Predsjednica NDS-a, Emilija Redžepi kaže da je Adrijana Hodžić sa Srprskom listom i državom Srbijom zauzela bošnjačko mjesto.

“Ovo može predstavljati veliki problem. Pogledajte njene glasove u opštini Prizren, nema ih više od 50, pogledajte u opštini Dragaš, pogledajte u opštinama Peć i Istok, ali ih pogledajte u srpskim opštinama”, kaže Redžepi.
 
Redžepi dalje navodi da je ovo bio individualni plan Rasima Demirija i Adrijane Hodžić.

“Ono što je bitno da iznesem za javnost je da je ovo politički plan, ne mogu da kažem Koalicije Vakat, ovo je individualni plan Rasima Demirija i Adrijane Hodžić”, pojašnjava Redžepi.

Pojedini bošnjački intelektualci i analitičari smatraju da je ovo napad na ustavni poredak Kosova. Ističu da država mora hitno preduzeti mjere i istražiti kako je ovo glasanje organizovano, a odgovorne iznjeti pred lice pravde. Smatraju da je ovo udarac na demokratske vrijednosti Republike Kosova u kojima se svim zajednicama na Kosovu garantuju prava.

Na socijalnim mrežama Bošnjaci Kosova i regiona upućuju brojne osude i kritike.

O ovakvom ishodu izbornih rezultata i planovima prva je govorila Duda Balje, predsjednica SDU. Ona je u emisiji Kallxo Pernime govorila o skrivenim planovima Srpske liste da glasove rasporedi drugim zajednicama, tako da oni odu kandidatima ili listama koje su u skladu sa njihovim interesima.

Balje je tom prilikom kazala da je to što planiraju veoma opasno i zatražila od države Kosovo da reaguje i zaštiti zajednice.

Izvor: radiogora.org