Obratio se javnosti putem video poruke

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, nakon što ga je njegova stranka jutros predložila za mandatara vlade, obratio se javnosti putem video poruke objavljene na svom Facebook nalogu, u kojoj objašnjava da još uvijek nije postignut dogovor sa LDK i pozvao svog eventualnog koalicionog partnera da se vrate za pregovarački sto kako bi sastavili vladu.

Kurti je istakao da se ne može vratiti u 2019. godinu i ponovio da je izbor Glauka Konjufce za predsednika parlamenta odluka koju njegova stranka neće poništiti.

On podsjeća da je konstitutivna sjednica Skupštine Kosova  26. decembra održana bez dogovora sa Demokratskim savezom Kosova i da je bez postizanja koalicionog dogoovra  6. januara otišao na konsultacije kod predsjednika.

“I sada, dvije nedjelje nakon tog sastanka još uvijek nemamo dogovor o novoj vladi. Danas smo prijedlog za mandatara pismenim putem proslijedili predsjedniku ali nismo prihvatili posljednji prijedlog rukovodstva LDK. Bili smo spremni da nastavimo sa sastancima u cilju pronalaženja drugih alternativnih rešenja koji bi bili prihvatljivi za obje strane. Ponovo naglašavam, ne možemo se vratiti u prošlost, ne možemo se vratiti u 2019.”, rekao je Kurti u video poruci.

On je izrazio uverenje da Samoopredjeljenje i LDK mogu pronaći zajednički jezik, vratiti se za pregovarački sto i postići sporazum.

Napomenuo je i da je Samoopredjeljenje dobilo mandat da sastavi novu vladu, za šta je narod glasao i ukazao da su Kosovu neophodne nove institucije.

Kurti je dodao da će se u narednim danima sastati sa predstavnicima manjina.

Izvor: KosovoOnline