Bivši ministar unutrašnjih poslova

Poslanik LDK iz Gnjilana Fatmir Rexhepi kaže da bi koalicija sa VV trebalo da bude postignuta u januaru, da neće smenjivati novog predsjednika parlamenta i da kandidat za premijera Vjosa Osmani ima podršku poslanika LDK kao nosilac pobjedničke stranke na izborima 6. oktobra.

"Vjosu Osmani u potpunosti podržava parlamentarna grupa, Glavni odbor i potpredsjednici zajedno sa predsjednikom, koji moraju da donesu pravednu i razumnu odluku u interesu građana, u interesu zajedničke vlade sa Samoopredjeljenjem, u interesu LDK i u interesu funkcionisanja institucija države”, rekao je Rexhepi u intervjuu Expressu, prenosi RTK.

Prema njegovim riječima LDK je glasao za izbor predsjednika Skupštine Kosova i da ne može da zahtjeva da Konjufca podnese ostavku.

"Neću ulaziti u ta pitanja uoči konačnog sporazuma jer ne možemo pomoći procesu na taj način, ali izabrani predsjednik je legitiman i mi smo glasali, ako VV, ili rukovodstva obje stranke ili gospodin Konjufca procjene da postoji potreba da se tako nešto učini, to je na njemu, ali ja ne mogu tražiti njegovu ostavku, jer nema razloga da podnese ostavku kada smo već glasali“, rekao je Rexhepi.

Bivši ministar unutrašnjih poslova izjavio je da komunikacija između Kurtija i Mustafe nije najbolja.

"Ono što mi se nije dopalo je komuniciranje pismima, meni lično, ali ni većini građana ovaj način se nije dopao, jer to nije pravi komunikacije, obje strane imaju obaveze prema biračkom tijelu i nisu im trebala pisma da bi razgovarali", rekao je.

 Rexhepi smatra da dva lidera moraju sjesti i postići dogovor, navodeći izreku “ako je dosta dosta je".

On je dodao da obje strane imaju političku obavezu da nastave razgovore.

Express podsjeća da je danas, Haki Abazi iz VV rekao je da nema manjinske vlade i najavio nove sastanke Isa Mustafe sa Albinom Kurtijem.

Sinoć je lider Pokreta Samoopredjeljenja Albin Kurti naglasio da ne postoje nova pomjeranja u postizanju koalicije VV-LDK, ali prema njemu, potrebno je postići dogovor a danas je lider LDK Isa Mustafa rekao da LDK ne može da pregovara po logici svršenog čina pred koji ih stavlja Samoopredjeljenje.

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez ne uspjevaju da postignu sporazum više od tri mjeseca po završetku izbora.

Nisu se složili oko pozicija ni nakon izglasavanja predsjednika parlamenta krajem prošle godine. Šest mjeseci Kosovo nastavlja sa vladom u ostavci. Albin Kurti i Isa Mustafa sastali su se dan nakon završetka izbora 6. oktobra i rekli da će koalicija biti postignuta 72 sata nakon potvrđivanja izbora.

Izvor: Kosovo Online/RTK1