VV odbacilo

Novi izbori na Kosovu postaju sve izvjesniji scenario nakon što su predstavnici Samoopredjeljenja javno odbacili „posljednju ponudu“ Demokratskog saveza Kosova za formiranje vlade, po kojoj bi Samoopredjeljenje trebalo da se odrekne mjesta predsjednika parlamenta i obaveže da će DSK-u pripasti funkcija predsjednika Kosova.

S druge strane, pojedini izvori lista Danas ne isključuju ni mogućnost da navedene stranke, čiji lideri su Albin Kurti i Isa Mustafa postignu dogovor. Kao argument za takvu tvrdnju, navode da „na političkoj sceni Kosova mnogo toga zavisi od inostranog faktora, odnosno od Amerikanaca, a Amerikancima je interesu da vlada bude formirana kako bi se nastavili pregovori o konačnom rješenju za Kosovu“.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik lista Koha ditore, kaže za list Danas da „nije sasvim sigurno kako će se stvari odvijati“.

– Ipak, mislim da još ima vremena da se pregovara, i dok ima vremena da se pregovara, ima i šansi za dogovor, smatra sagovornik Danasa.

Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, konstatuje za Danas da Kurti „ima više da izgubi“ od Mustafe ukoliko Vlada Kosova ne bi bila formirana.

– Mustafa je toga svijestan i ucjenjuje svojim zahtjevima za kadrovskim rješenjima. Nesuglasice oko pozicija predsjednika skupštine i samog Kosova vode pregovore na ivicu propasti, međutim, Kurti zna da podršku dobijenu na prethodnim izborima neće lako ostvariti na eventualnim ponovljenim, budući da će se smatrati njegovim neuspjehom ukoliko se vlada ne formira. Kako bi ublažio eventualni gubitak, Kurti kreće sa nacionalističkim izjavama i ponovo pominje Rezoluciju o genocidu i tako sugerišući da ukoliko ne dođe do formiranja vlade da je DSK manje patriotski, naglašava Beširi.

Sagovornik Danasa konstatuje da „s druge strane, Mustafa ne vjeruje Kurtiju da će ispuniti obećanje i ustupiti mjesto predsjednika pošto se završi mandat Hashimu Thaçiju jer vjeruje da će populističkim potezima u vladi pridobiti dodatnu podršku među građanima i tako opravdati eventualni izbor kandidata Samoopredjeljenja za predsjednika Kosova“.

– Na taj način Samoopredjeljenje će dobiti sve tri ključne pozicije, premijera, predsjednika i predsjednika skupštine. Pored političke nezrelosti oba lidera da se bave javnim interesom, oni političkim trgovanjem stopiraju neophodne reforme na Kosovu i produžavaju neizvjesnost pregovora Beograda i Prištine. Ipak, vjerujem da će se izvršiti dodatni domaći i međunarodni pritisak kako bi se kompromis našao i vjerujem da su manji izgledi za ponovne izbore, zaključuje Beširi.

Igor Novaković, istraživač Savjeta za inkluzivno upravljanje, ocjenjuje za Danas da „postoji velika šansa“ da budu održani novi izbori.

– Kako pišu neki kosovski mediji, postoji mogućnost i druge, alternativne vlade bez Samoopredjeljenja i Demokratske partije Kosova, u kojoj bi bili i Alijansa za budućnost Kosova i koalicija oko Fatmira Limaja. To bi, takođe, podrazumjevalo da u vladu mora da uđe Srpska lista. Pitanje šta je veći rizik za DSK – izbori ili ovakva koalicija. Međutim, u ovom slučaju bi mogli da tvrde da su se riješili „najgoreg“ mogućeg partnera, Demokratske partije Kosova, i da nisu izdali principe. Ali, koalicija sa Srpskom listom bi dala prostor Samoopredjeljenju za napade, objašnjava Novaković.