PDK protiv

Politički zastoj koji je stvoren između Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) u pregovorima oko formiranja vlade, Lajmi je iskoristio da kontaktira opozicione stranke i upita ih da li bi bili spremni da budu dio vlade, u slučaju da im se ponudi neko ministarstvo.

Demokratska partija Kosova (PDK) jedina je stranka koja je najavila da ni na koji način neće biti dio sljedeće vlade.

Zvaničnici ove partije su istakli da ono što je lider te stranke Kadri Veseli izjavio dva sata nakon završetka izbora održanih 6. oktobra - da će PDK biti opozicija, ostaje nepromjenjeno.

Funkcioner Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Rasim Selmanaj rekao je da će, ukoliko bude bilo takve ponude, o njoj raspravljati unutar stranke, ali prema njegovim riječima, AAK trenutno čeka formiranje vlade između Samoopredjeljenja i DSK.

"Nije se razgovaralo o tome, međutim u slučaju da dobijemo bilo kakve ponude, one će biti predmet diskusije u stranci. Za početak, čekamo da Samoopredjeljenje i DSK postignu sporazum i formiraju vladu ukoliko mogu", poručio je Selmanaj.

Funkcioner Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Albulena Balaj istakla je da njena stranka neće praviti koaliciju "sa nekim ko nudi samo neko ministarstvo".

Prema njenim riječima, NISMA bi postala dio vlade samo ukoliko bi uskladili program sa ostalim strankama.

"Nećemo sarađivati sa nekim ukoliko je riječ samo o jednom ministarstvu. Ono što će nas eventualno približiti ili ne jeste program vlade. Nakon toga, da li bi prihvatli poziv zavisi od rukovodstva stranke", naglasila je Balaj.

Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova uprkos pregovorima, nisu uspjeli da postignu sporazum o zajedničkoj vladi, iako je obećano da će taj sporazum biti postignut već prve nedjelje nakon izbora, podsjeća Lajmi.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi