Iz mog ugla

U ovoj klimi konfrontacije između Kurtijeve vlade i Kfora, EU i SAD, otvaranje mosta na Ibru može se izvršiti samo nasiljem. Ako se izazove nasilje, vlada Kosova ostaje odgovorna i snosi posljedice.

1. Kurtijevoj vladi su međunarodni faktori dozvolili da održi izbore za gradonačelnike opština na sjeveru. Zatim je zamoljen da ne održi inauguraciju u onom obliku. Stranci su o održavanju izbora mislili kao na pritisak na Srbiju, a ne kao na stvarnu moć Albanaca u tim opštinama. Dakle, inauguracijom predsjednika opština, scenario je slomljen. Pošto se smatralo da je Kurtijeva vlada pokvarila igru, Evropska unija je uvela mjere protiv Kosova. U stvari, oni su stavili Kurtija u zamku, da povećaju pritisak za Zajednicu. Mislio je da ga hrane suverenističkim iluzijama! Stoga je uspjeh sa gradonačelnicima u četiri sjeverne opštine, ako se pozabavimo Kurtijevim sintagmama, "katastrofalan uspjeh". Međutim, manje za Kurtija, više za Kosovo.

2. Teroristički napad u Banjskoj razjasnio je ono što se zna od 1999. godine: srpska vojska ne sme da uđe na Kosovo. Dakle, pobjeda Kosova u terorističkom napadu u Banskoj je bila laka, jer je tamo bio Kfor. Definitivno je jasno: srpska vojska može da uđe na Kosovo samo ako to dozvoli Kfor. Može li Kfor to dozvoliti? U nekoj nenormalnoj situaciji, kao sredstvo pritiska na Kosovo, Kfor može čak i dozvoliti povratak stotina srpskih vojnika, kako je predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN. Ali to se može desiti samo ako Kosovo potpuno napusti tragove partnerstva sa Nato/Kforom. Priča se, ako izazove oružani sukob sa Kforom, o mostu na Ibru.

3. Omogućeno je pitanje dinara, zatvaranje srpskih pošta, djelimično zatvaranje očiju međunarodnom prisustvu. To je urađeno da bi se zatvorila neformalnost i direktan uticaj Srbije, prije nego što se Zajednica formira, jer Zajednica, kad god se formira, treba da bude samo u ustavnom sistemu Kosova. Ali arogancija Kurtijeve vlade čak i ovaj tihi sporazum pretvara u sukob sa međunarodnim partnerima, za propagandne i izborne potrebe. Čak se i ova procesna radnja pretvara u "katastrofalan uspjeh".

4. Možda bi se čak i otvaranje mosta na Ibru za automobile moglo dozvoliti kao simbol, da daju ideju o integraciji Srba, prije nego što se formira Zajednica. Ali otvaranje bi se moglo obaviti koordinisano, a ne kao arogancija Kurtijeve vlade. Jednostavno, otvaranje mosta na Ibru ima veze sa Kforom i međunarodnim bezbjednosnim prisustvom na Kosovu, jer je Kfor u bezbjednosnom smislu viši autoritet od Vlade Kosova. Zašto je stvorena klima konfrontacije sa Kforom? Za zadovoljenje strasti militantnih-neznalica? Privremeno zadovoljiti te strasti neukih militanata, ali politika se pretvara, kao što se već pretvorila, u katastrofalan uspeh.

5. U ovoj klimi konfrontacije između Kurtijeve vlade i Kfora, EU i SAD, otvaranje mosta na Ibru može se izvršiti samo nasiljem. Ako se izazove nasilje, vlada Kosova ostaje odgovorna i snosi posljedice. Dakle, u ovom slučaju bi posljedice snosila Vlada, a ne Kosovo. Stoga bi ga neprijatelji ove vlasti ohrabrili da pokuša nasilno da otvori most na Ibru. U slučaju nasilja koje bi ona izazvala, njen kraj bi bio zapečaćen na tom mostu.

Piše za Nacionale Milazim Krasniqi, politički analitičar
Izvor: Kosovo online/Nacionale