Iz mog ugla

Šta se dešava sa posljednjim "dramatičnim" pokretima u dijalogu Kosovo-Srbija? Bilo je još nekih posebnih pokreta, da ih ne nazovemo vanrednim, posljednjih dana u vezi sa dijalogom koji vodi Evropska unija, a podržava SAD. Poslije skoro godinu dana blokade, možda se nešto "pozitivno" pomerilo.

SAD su, poslije dužeg vremena, naglasile i ponovo potvrdile da dijalog treba da dovede do međusobnog priznavanja Kosova i Srbije. To znači da Srbija mora da prizna Kosovo na kraju ili u konačnom sporazumu. Ova pozicija je odavno nedostajala i ponovo nam se 's neba' ukazala.

Čini se da se to dogodilo nakon nekog 'tajnog' dogovora kojeg još nismo svijesni, ali ćemo ga razumeti u narednom periodu. Ovo je izuzetno pozitivno za Kosovo i možda je "umirilo" premijera Kosova koji nije uvijek sarađivao sa saveznicima na ovoj temi.

EU je na neko vrijeme odložila mandat fasilitatora Lajčaka. Ovo ne bi bilo potrebno da nije bilo nekog dramatičnijeg razvoja događaja. Zašto i "malo" nastavljati Lajčakov mandat kada je dijalog zamro poslije napada Srbije na Banjsku 24.9. Ovaj iznenadni potez za produženje mandata može biti pokazatelj da se nešto pomerilo.

Lajčak je posjetio Kosovo i Srbiju i sastao se sa dvije delegacije, među kojima je i predsjednik Srbije, gdje je poslije sastanka rekao da su imali "otvorene razgovore" i "dogovorili naredne korake u dijalogu". Ovo je zvučalo kao da Lajčak počinje posao, a ne završava ga. Nešto se možda pomerilo.

Vučić se veoma aktivirao na temu dijaloga. On je u Srbiji dugo pripremao mišljenje da im neće biti lako i da zvanični Beograd treba da se pripremi za teške scenarije. Njegov položaj poslije septembarskog napada se pogoršao, ali je Srbija uz pomoć svojih saveznika i iskusne diplomatije uspjela u velikoj mjeri da izleči ovu ranu. Vučić je na ovu temu razgovarao i sa francuskim predsjednikom Macronom. Kao da je tražio nešto zauzvrat za bilo kakav eventualni 'kompromis' koji bi mogao da usledi od njega u narednom periodu dijaloga.

Albin Kurti pristao da se sastane sa Vučićem. Nikada ga nije sreo za bilateralnim stolom nakon napada na Banjsku. Iznenadni susret licem u lice koji bi se između njih mogao dogoditi sljedeće nedjelje bio je veliko iznenađenje. To odaje utisak da Kurti ne bi pristao da se sastane sa Vučićem osim ako nije u pitanju nešto drugačije ili veće. Kurtiju ovaj sastanak nije lak i jednostavan. On se trenutno sastaje kako bi se dogovorio sa, kako misli, glavnim orkestratorom napada u Banjskoj gdje je ubijen pripadnik Policije Kosova.

Kada se svi ovi pokreti jave ili se stave u skučen vremenski kontekst, onda to može dati utisak da se nešto pomerilo u dijalogu. Nešto u šta su umješane i SAD.

Postoje mišljenja da su ovi potezi možda nametnuti da bi se apsorbovale milijarde sredstava iz Plana rasta EU za Balkan, ali zašto su onda SAD toliko uključene i da su naglasile i povratile čvrst stav da Srbija treba da prizna Kosovo?

Sljedeće nedjelje ćemo više razumijeti da li se nešto zaista promjenilo, ali imamo neke pokazatelje i signale od mnogih aktera koji sugerišu da je došlo do nekog pomirenja između Kurtija i Vučića. Iz tog razloga su, možda, SAD, da bi smirile ovdašnje mišljenje na Kosovu, ponovile da Srbija treba da prizna Kosovo.

S druge strane, Vučić je razgovarao sa Macronom da traži uslugu. Prije svega, Kurti je pristao da se direktno sastane sa Vučićem, a Lajčakov mandat je nastavljen neko vrijeme. Zar nas ovi snažni 'znakovi' ne navode da vjerujemo da se nešto možda pomerilo?

Piše Shenol Muharemi, ekspert za evropske integracije

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online