Jedan od krivaca je i sama ovisnost o srpskim proizvodima

Veliki dio doznaka iz dijaspore koje pristižu njihovim članoviuma porodice na Kosovu odlazi u Srbiju preko potrošačkih proizvoda koje Kosovari i dalje nabavljaju i kupuju u velikim količinama. Procjenjuje se da više od 400 miliona eura je iznos doznaka koje dolaze na Kosovo, a više od polovice tog iznosa, oko 250 miliona eura godišnje ide u gotovinu u Srbiji kupovinom srpskih proizvoda.

Prema podacima iz Carine Kosova, procenat uvoza iz Srbije je zabilježio povećanje uprkos pozivima da se ne kupuju proizvodi iz Srbije.

"U 2012. godini, vrijednost uvoza robe iz Srbije je blzu 250 miliona eura, 3 posto više u odnosu na prošlu godinu", rekao je Adriatik Stavileci, glasnogovornik Carine Kosova.

U međuvremenu, podaci Centralne Banke Kosova (CBK) govore o povećanju doznaka tokom 2012. godine, u upoređenju sa prošlom godinom. Doznake Kosovara u prvih devet mjeseci 2012. godine, prema riječima Besnika Kade iz CBK-a dostižu vrijednost od 436.7 miliona eura, u upoređenju sa 428.2 miliona eura za isti period 2011. godine. Veliki dio ovih doznaka Kosovari troše na potrošnju. Osvrnuvši se na prethodnu stavku da se na Kosovu u velikoj količini koriste srpski proizvodi, proizilazi da veliki postotak  novca iz dijaspore odlazi u Srbiju. Lumir Abdixhaku, iz Instituta RIINVEST kaže da "iznos novca kojeg dobijamo iz dijaspore je ekvivalentan iznosu novca kojeg dajemo na kupovinu srpskih proivoda".
 
Ovisnost o srpskim proizvodima
 
Stručnjak iz oblasti ekonomije, Muhamet Sadiku je rekao da su srpski proizvodi sada uveliko "pustili korijenje" na Kosovu, ali krivca za ovo nalazi i u nekvalitetu domaćih proizvoda.

"Postoji historijska pozadina konzumiranja srpskih proizvoda, i u tom pogledu su godine korišćenja uspostavile sklonosti prema njima. Ostali razlozi se uglavnom odnose na nivo razvoja proizvodnog sektora u zemlji. Kosovo još uvijek nije u stanju čak ni približno da ispuni potrebe proizvodnog sektora, i to je uticalo da se stvori velika ovisnost od uvoza u cjelini", rekao je Sadiku. Ovaj trend ovisnosti o srpskim proizvodima, prema riječima Sadikua, će se nastaviti i u budućnosti.

Prema njegovim riječima, postoji potreba za ekonomskim nacionalizmom, ali važnije je, nastavlja on da se osim ekonomskog nacionalizma ojača i privatni sektor.

"Kosovo nije u stanju da izveze ni 4 miliona eura godišnje, ali uvozi čak i do 180 miliona. Također se procjenjuje da uvoz iz sjevernog ilegalnog djela iznosi oko 150 miliona eura, što je veoma nepodnošljiva situacija", zaključio je Sadiku.

Berat Rukiqi iz Privredne Komore Kosova smatra da ne odlazi sav novac od doznaka iz dijaspore na konzumiranje. Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine ovaj trend se promijenio.

"Trend se mijenja, a dio novca ide u direktna ulaganja, a to nas može udaljiti od ovisnosti o srpskim proizvodima", rekao je Rukiqi.